През лятото до морето и Русе с нови влакове


През лятото до морето и Русе с нови влакове
Снимки: Министерство на транспорта
29 Март 2024, Петък


От Deutsche Bahn включваще доставят 76 пътнически вагона от салонен тип за пътуване във втора класа, 6 специализирани пътнически вагона за превоз на инвалиди и велосипеди, както и 10 вагон-бистра


„БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД и Deutsche Bahn подписаха договор за доставка на 76 модернизирани пътнически вагона. Първите 19 от тях ще пристигнат в България още през април, а останалите 57 ще бъдат доставени по график до началото на юни. С тях БДЖ ще модернизира над 20% от подвижния си състав и ще обслужва най-натоварените направления от София до Варна, Бургас и Русе.



Договорът включва доставка на 60 пътнически вагона от салонен тип за пътуване във втора класа, 6 специализирани пътнически вагона за превоз на трудноподвижни лица и велосипеди, както и 10 вагон-бистра. Общата стойност на договора е 30,5 млн. лева,  която включва и всички разходи по доставката им до България. Единичната цена за 1 вагон възлиза на 391 166 лева.



По думите на транспортния министър Георги Гвоздейков това е първа видима крачка в реформата на българските железници, която 30 години се е провеждала само на хартия.

Подвижният състав отговаря на всички съвременни стандарти за комфорт, оборудван е с климатична система, както и с информационна система за уведомяване на пътниците за гарите и спирките по маршрута на влака.

Последният планов ремонт на вагоните е извършен в периода 2018-2022 г., а до декември 2023 г. те са били в експлоатация по железопътната мрежа на Германия.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки