Дискутираха изпълнението на Стратегическия план за развитие на горския сектор в Република България 2014-2023 г.


Дискутираха изпълнението на Стратегическия план за развитие на горския сектор в Република България 2014-2023 г.
Снимка: ИАГ
28 Март 2024, Четвъртък


Това е основният национален стратегически горски документ

Автор: Десант

Стратегическият план за развитие на горския сектор в Република България 2014-2023 г. е основният национален стратегически горски документ, който според Закона за горите определя конкретните оперативни цели и действия за изпълнение на целите, заложени в Националната стратегия за развитие на горския сектор в Република България.

Документът създава рамка за осъществяване на политиките в горския сектор за 10-годишен период. Разработен е по проект „Стратегическото планиране в българските гори – гарант за ефективно управление и устойчиво развитие“ на Изпълнителна агенция по горите по Оперативна програма „Административен капацитет“ и е утвърден от Министъра на земеделието и храните на 30 юли 2014 г.

Неговото изпълнение бе насочено към поддържането на жизнени, продуктивни и многофункционални гори, устойчив, конкурентоспособен и иновативен горски сектор, съхранено биологично разнообразие, количество и качество на водните ресурси в горските територии.

На проведеното онлайн на 27 март първо заседание на Работната група за  извършване на последваща оценка на изпълнението Плана, бяха дискутирани конкретните мерки, дейности, отговорни институции, и сроковете за предоставяне на актуална информация за изпълнението на отделните цели и дейности.

До края  на май членовете на работната група трябва да предоставят информация по отношение  изпълнението на СПРГС 2014-2023 г. за периода 2021-2023 г. включително, която ще бъде обобщена в проект на Обобщаващ доклад преди финализиране на последващата оценка на Плана.

В срещата се включиха представители от Министерство на земеделието и храните, Изпълнителна агенция по горите, регионалните дирекции по горите и специализираните териториални звена на агенцията, държавни институции, браншови, ловни и неправителствени организации.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки