В НПТМ представят изложба за основоположника на българската метеорология и сеизмология д-р Стайко Стайков


В НПТМ представят изложба за основоположника на българската метеорология и сеизмология д-р Стайко Стайков
28 Март 2024, Четвъртък


Негови трудове са публикувани в най-авторитетните български, немски и италиански списания

Автор: Десант

В Националния политехнически музей гостува документалната изложба „Д-р Стайко Стайков – живот, отдаден на науката”, посветена на основоположника на българската метеорология, климатология и сеизмология на нивото на европейската наука. Тя е подготвена от екипа на Исторически музей – Стрелча.

Роден на 23 октомври 1882 г. в семейството на Парашкева и Димитър Попстайкови, той получава много добро за времето си образование. Едва завършил гимназия, постъпва в Централната метеорологична станция като пресметач и това предопределя неговия живот.

Усвоява напълно сам френски, немски, английски и италиански език, за да може да чете материали, свързани с научните му интереси. Започва да учи и японски език, тъй като голяма част от световните изследвания са на японски.

През 1904 г. в немското списание „Dass wetter” се появява първата научна публикация на младия учен „Едно ново атмосферно смущение”. Тя е последвана от още четири до 1906 г.

Поради настъпила криза през 1907 г. в Софийския университет, предизвикана от посегателството на княз Фердинанд и стамболовистите срещу автономията на висшето учебно заведение, Стайков продължава образованието си в Берлинския университет „Фридрих-Вилхелм“. Годините, прекарани в университета, са посветени на различни научни дирения.

До 1912 г. той отпечатва в различни научни списания 8 ценни работи, между които „Точност на барометричното нивелиране”, и прави изследване върху приложението на теорията на грешките в метеорологията. Защитава докторат през 1914 г., а негови трудове по климатология, метеорология и сеизмология се публикуват в най-авторитетните български, немски и италиански списания.

Включването на България в Първата световна война повлиява върху живота на младия учен. Стайко е мобилизиран през 1915 г. Още в началото на военните действия попада в засада и е убит край с. Орманли, Струмишко.

Научният свят отбелязал трагичната гибел с голямо съжаление. Професор Каснер от Берлинския университет изнася доклад в негова памет пред Германското метеорологическо дружество, чийто член е бил и д-р Стайков.

Научното дело и принос на Стайко Стайков са забележителни по рода си за българската наука по това време. За краткото време, за което работи, той успява да издигне българската метеорология, сеизмология и климатология напълно на нивото на европейската наука.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки