Започва реализацията на проект за едрите хищници в Балкано-Карпатския регион


Започва реализацията на проект за едрите хищници в Балкано-Карпатския регион
Снимка: СЗДП
27 Март 2024, Сряда


Събраните данни ще бъдат интегрирани в технологично приложение за устойчиво управление и мониторинг на горските екосистеми

Автор: Десант

В началото на 2024 г. Изпълнителна агенция по горите стартира участието си като партньор по проекта „Към климатично-интелигентна горска свързаност за едрите хищници в Балкано-Карпатския регион“ – ForestConnect, финасиран от програмата за транснационално сътрудничество „ИНТЕРРЕГ VI-Б  Дунавски регион 2021-2027“.

В рамките на проекта, ИАГ си партнира с още 14 организации от 7 държави – Румъния, Сърбия, Черна гора, Украйна и други.

Водещ партньор и проектен лидер е WWF България, а в консорциума участва и Северозападно държавно предприятие – Враца, в чийто териториален обхват е избрана пилотна площ, върху която ще се извършват част от проектните дейности.

Една от основните цели на проекта е идентификация и картиране на екологични коридори за едрите хищници в трансграничните горски територии и управлението им при различни сценарии за изменение на климата. Ще се съберат данни, които ще бъдат интегрирани в технологично приложение за устойчиво управление и мониторинг на горските екосистеми, включително създаване на екологични коридори за едри хищници.

В пилотни мерки по проекта ще бъдат включени членове на местните общности, което ще допринесе за намаляване на конфликтите между хората и едрите хищници.

Проектните дейностите ще се изпълняват на териториите на ТП ДГС Берковица, ТП ДГС Белоградчик и ТП ДГС Чипровци.

Крайният срок за изпълнение на проекта е 30 юни 2026 г., а общият му бюджет за целия период на изпълнението му е 2,952,735 €.

Първото представяне на проекта пред по-широка аудитория ще се състои на 3 април от 16:00 ч. в Пловдив по време на 28-та международна изложба „Природа, лов, риболов“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки