Бургас ще е домакин на деветия Български географски фестивал


Бургас ще е домакин на  деветия Български географски фестивал
27 Март 2024, Сряда


Това  най-голямото събитие у нас, популяризиращо науките за Земята

Автор: Десант

На 27 и 28 април 2024 г. Бургас ще бъде домакин на деветото издание на Българския географски фестивал – най-голямото събитие у нас, популяризиращо науките за Земята.

Очаква се то да събере над 500 участници от цялата страна.

Неговата организация бе обсъдена от декана на Геолого-географския факултет (ГГФ) на Софийския университет проф. Климент Нейденов, кмета на Бургас Димитър Николов и директора на Филиал-Бургас на СУ проф. Теодор Седларски.

В рамките на срещата деканът на ГГФ потвърди готовността през настоящата учебна година в Бургас да започне обучение в професионално направление 4.4 „Науки за земята“. В него се подготвят специалисти по геология и география. Специалностите в това направление не се предлагат от други висши учебни заведения в Югоизточния регион.

Наличието на широк кръг от възможности за висше образование, заедно с географските предспоставки, богатия културен живот и добрата градска инфраструктура ще дадат на Бургас желания академичен облик и студенти.

Професор Найденов допълни, че от есента факултетът ще предостави възможност за обучение с провеждане на занятия в Бургас в няколко атрактивни магистърски програми.

Програмата Българския географски фестивал ще включва изложби, конкурси за ученици, студенти и учители; научно-популярни презентации на изявени личности (сред потвърдените гости за 2024 г. са Георги Бърдаров, Симеон Идакиев и др.); интерактивни и практически състезания, географски куиз за студенти, тематични щандове и географски изненадии и др. Участници ще бъдат ученици, учители, студенти, учени и любители на географията.   

Събитието се организира от Географ БГ, СУ „Св. Климент Охридски“ (Геолого-географски факултет и Филиал на СУ в Бургас), Община Бургас и Българско географско дружество. Фестивалната програма ще се проведе в Международен конгресен център на Бургас, Търговската гимназия, Регионалната библиотека и Морската градина. Участието във фестивала е безплатно, но се изисква предварителна регистрация на сайта на Географ БГ.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки