ВМРО-ДПМНЕ и вписването на българското малцинство в македонската конституция


ВМРО-ДПМНЕ и вписването на българското малцинство в македонската конституция
Снимката е илюстративна
26 Март 2024, Вторник


Въпросът ще влезе много бързо в дневния ред на новия парламент, но все още няма яснота как ще бъде формирано необходимото мнозинство, за да бъде решен

Автор: Десант

Партия ВМРО – ДПМНЕ, която се очаква да спечели изборите в Северна Македония през май, обяви, че вписването на българите в конституцията на страната, което е едно от условията, за да започне реални преговори за членство в ЕС, трябва да бъде отложено.

При представянето на предизборната програма на партията зам.-председателят ѝ Тимчо Муцунски каза, че „при такива условия” няма да подкрепи промени в конституцията.

Легитимната алтернатива, която предлага ВМРО-ДПМНЕ, е да поиска „отложено прилагане на промените в конституцията, както и гаранция от ЕС за македонския език и идентичност, но и гаранция, че няма да има повече билатерализация на евроинтеграцията” на Северна Македония, каза той, цитиран от БТА.

България стана основен герой в предизборната кампания в Северна Македония преди изборите за президент и парламент в края на април и началото на май.

Има почти всекидневни провокации, като засега София реагира спокойно и не нагнетява напрежението.

Вотът е ключов за европейската интеграция на страната, която минава през вписването на българите в конституцията.

Въпросът ще влезе много бързо в дневния ред на новия парламент, но все още няма яснота как ще бъде формирано необходимото мнозинство, за да бъде решен.

ВМРО-ДПМНЕ блокира конституционните промени, които трябваше да отворят пътя на Скопие към ЕС и спекулира, че може да договори по-добри условия.

Източник: Медиапул


В категории: Политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки