Слънцето бързо се приближава до експлозивния пик


Слънцето бързо се приближава до експлозивния пик
Снимката е илюстративна
26 Март 2024, Вторник


Огромен „архипелаг от слънчеви петна“ може скоро да бомбардира Земята

Автор: Десант

Огромен „архипелаг от слънчеви петна“, 10-15 пъти по-широк от Земята, може скоро да ни бомбардира със слънчеви изригвания.

Масивен регион на слънчеви петна, съставен от най-малко шест различни групи слънчеви петна, се е появил в близост до слънцето. „Архипелагът“ от тъмни петна бълва слънчеви бури с тревожна скорост и Земята скоро ще бъде на огневата линия.

Първата група слънчеви петна, наречена AR3615, се виждат от нашата планета. Астрономите предупреждават, че магнитните полета са нестабилни и е възможно нова експлозия от клас Х. 3619 и 3614, също са нестабилни и могат да създадат проблеми.

Появата на слънчевите петна е най-новият знак, че слънцето бързо се приближава до експлозивния пик в своя приблизително 11-годишен слънчев цикъл, известен като слънчев максимум, който учените сега прогнозират, че ще започне през следващата година.

По време на слънчевия максимум слънчевите петна стават много по-чести и се увеличават по размер, тъй като магнитните полета на слънцето се заплитат, което позволява на тъмните петна да растат по-лесно.

Предстоящите изригвания могат също така да доведат до изхвърляне на коронална маса (CMEs) или огромни петна от заредени слънчеви частици, които биха могли да се блъснат в Земята и да предизвикат силни геомагнитни бури, които биха могли да причинят радиозатъмнения и да предизвикат ярки сияния.

Източник: Метео Болканс


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки