Метеоролози: Април ще е топъл и сух


Метеоролози: Април ще е топъл и сух
26 Март 2024, Вторник


Вижте какво се очаква да е времето през месеца

Автор: Десант

Топъл въздух от Сахара нахлува в Източна Европа през следващите дни, като на 1 април температурите у нас ще бъдат над 25 градуса, заяви проф. Георги Рачев по бТВ.

Възможно е на места да достигнат и до 28 градуса, прогнозира климатологът. Това не е първоаприлска шега, поне до 3 април ще е доста топло за този сезон, допълни той. 

По думите му март е бил доста топъл – с 1,5° над нормата, но прогнозата за предстоящото лято е за по-хладно време спрямо последните две години.

Причината е, че Ел Ниньо ще бъде заменен от неговия антипод Ла Ниня.

Според текущите прогнози на регионалните и глобални модели прогнозата на Meteo Balkans за април е, че тази година той се очертава с необичайно високи температури и с тенденция очакваната средната месечна температура у нас да се задържи около и над климатичната норма, въпреки че се прогнозира първото десетдневие на месеца да е с валежи и по-ниски температури. Дори не са изключени и късни слани  по високите западни полета и планински райони.

Според метеоролозите на Meteo Balkans средната температура през април ще бъде около и над нормата, която е между 12 и 18 градуса в повечето райони, 10-12 градуса по Черноморието и между -5 и 4 градуса по Целзий в планините.

Месечната сума на валежите ще е средна за страната и ще бъде около и под нормата, която за равнините е между 40 и 60 литра на квадратен метър, а в планинските райони - между 60 и 100 литра на квадратен метър.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки