Двама млади лекари запълват липсата на кадри в единственото за Бургаска област Отделение по съдебна медицина


Двама млади лекари запълват липсата на кадри в единственото за Бургаска област Отделение по съдебна медицина
Снимка: Румен Раканов, Булфото
22 Март 2024, Петък


В УМБАЛ-Бургас ги привличат по-интересните случаи в професията и перспективата за кариерно израстване

Автор: Десант

Съдебните медици в цялата страна са не повече от 50 човека, а знанията им имат ключово значение при разплитането на най-тежките престъпления. Дълго време единственото и ключово за Бургаска област Отделение по съдебна медицина на УМБАЛ-Бургас страдаше от липса на кадри. Това вече ще се промени, след постъпването на работа в него на двама млади лекари - д-р Богдан Мирчев и д-р Стефани Шкетиева, съобщават от най-голямата болница в региона.

Д-р Богдан Мирчев е от Пловдив, завършил е Медицинския университет в града, а специалността съдебна медицина придобива в УМБАЛ „Александровска“ – София. В Бургас го привличат по-интересните случаи в професията и перспективата за кариерно израстване.

„Предложиха ми да остана в София, но избрах Бургас. Тук има по-добри възможности за младите лекари, особено с новия Медицински факултет. Благодарен съм, че болницата предоставя шанс за реализация, както и ведомствено жилище“, посочва той.

Разгадаването на мистерии е причината, която кара младия лекар да се обърне към съдебната медицина. Още във втори курс прочита учебника на корифея в областта проф. Стойчо Раданов и решава, че съдебната медицина е цялата медицина. Има го момента на разгадаването на мистерията, на търсенето на отговори на сложни въпроси, което помага както на здравеопазването в борбата с редица заболявания, така и на правораздаването.

„В тесните специалности имаш поглед върху ограничена част от медицината. Докато в съдебната медицина има всичко – има и офталмология, и хирургия, и ортопедия, и АГ... Тук, в Бургас, отделението предлага неограничен кръг от случаи. В София например рядко сме работили по инциденти с удавяне“, посочва д-р Мирчев.

От народното пеене до аутопсионната зала минава пътя до отделението на бургазлийката д-р Стефани Шкетиева, която никога не е смятала да живее в друг град. Средното си образование завършва в бургаското СУ „Добри Чинтулов“ с профил народно пеене и пиано. Към медицината я тласка кръстникът й – хирург. А съдебната медицина е най-близо до нейната мечта – криминалистиката.

Заради силното й желание кръжокът по съдебна медицина в МУ – Плевен дори открива извънредно свободно място, специално за нея. След като взема дипломата за лекар, се връща в родния град и специализира в УМБАЛ-Бургас, а тази година е последната на специализацията й.

Изключително отговорна и към пациентите на колегите си от другите отделения, д-р Шкетиева за втора поредна година участва в акцията по кръводаряване, организирана от младите лекари на бургаската УМБАЛ.


Отляво надясно: д-р Богдан Мирчев, д-р Галина Милева и д-р Стефани Шкетиева. Снимка: УМБАЛ-Бургас

И двамата млади специалисти добре помнят първата си аутопсия.

„Моята беше на клошар, изяден от мишки“, лаконична е д-р Шкетиева. Д-р Мирчев е изправен пред сериозно предизвикателство – катастрофа, при която на пътното платно е прегазен човек, употребил алкохол. Той е трябвало да отговори на редица въпроси, сред които: Как е загинал? От катастрофата или поради друга причина? Дали е бил мъртъв, преди да бъде прегазен? Ако е загинал от катастрофата – колко време след удара е живял? Какво точно е правил на пътя – паднал ли е на него, бутнат ли е, заспал ли е? 

За трудностите при намирането на ​новите кадри, разказва дългогодишният началник на отделението д-р Галина Милева, чието име е синоним на професионализъм не само в Бургас, а и в цялата страна и дори извън нея. Тя с удоволствие предава опита си и е радостна, че има млади последователи.

„Имаше дни и месеци, в които работех съвсем сама, след като двамата ми колеги се пенсионираха. Обиколих всички университети, за да потърся млади лекари, които желаят да специализират и биха дошли в Бургас. Е, успяхме“, посочва с удовлетвореност тя.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки