Вече 45 години въртим стрелките напред-назад


Вече 45 години въртим стрелките напред-назад
13 Март 2024, Сряда


На 31 март отново ще ги преместим с час напред

Автор: Десант

В 3 часа сутринта в последната неделя на този месец – 31 март, отново ще преместим часовниците с един час напред.

Въпреки че през 2021 г. в Европарламента се взе решение да се спре местенето на стрелките, това все още продължава, тъй като страните членки на ЕС още не са се договорили което точно време да остане – зимното или лятното. 

В България смяната на времето е въведена преди точно 45 години с Постановление 6 на Министерсксия съвет от 26 януари 1979 г. Първоналачно това се е правило на 1 април и на 30 септември всяка година, но с ново постановление се решава лятното часово време да се въвежда в 3:00 ч. през последната неделя на март, като часовниците се преместват с 1 час напред, а връщането към астрономическото време да бъде в 4:00 ч. през последната неделя на октомври, като часовниците се преместват с 1 час назад.

Любопитен факт е, че лятното часово време е измислено още през 1784 г. на шега от един от „бащите“ на САЩ Бенджамин Франклин, докато е посланик на Съединените щати във Франция. Целта му е да осмее „мързеливите“ французи, така че да стават по-рано и да виждат повече дневна светлина. В сатирично писмо до „Парижки вестник“ той предлага и да се въведе данък върху прозоречните щори, нормиране на свещите и сигнал за събуждане, подаван от артилерийски огън.

Един век по-късно, през 1895 г., новозеландският астроном и естествоизпитател Джордж Хъдсън предлага същата идея от чисто егоистични съображения – трябвало му допълнителна светлина през лятото, за да изучава насекомите.

Идеята възражда през 1907 г. английският строител Уилям Уилет, след като една сутрин забелязва, че прозорците са затворени, а завесите спуснати и хората още спят, въпреки прекрасното лятно утро. 

Година по-късно канадският бизнесмен Джон Хюитсън организира петиция в Порт Артър в щата Онтарио и на 1 юли 1908 г. местният съвет разрешава на жителите да преместят часовниците си с един час напред, за да се радват на по-дълги и светли вечери. Скоро това става и в други канадски градове, а по-късно се въвежда и в много европейски страни, като първи това правят в Германия, последвана от Великобритания.

Междувременно до ден днешен текат дискусии дали въртенето на стрелките не вреди на здравето на хората, като все още специалистите не са единодушни в мнението си по въпроса.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки