Връзката между човека и реката във фокуса на Часа на Земята


Връзката между човека и реката във фокуса на Часа на Земята
Снимка: WWF
12 Март 2024, Вторник


Три от шестте дунавски вида есетри са критично застрашени, един е застрашен, а два се считат за изчезнали, което оказва силно влияние върху поминъка на рибарите

Автор: Десант

По-малко от две седмици остават до Часа на Земята – най-мащабната природозащитна инициатива. Точно в 20,30 ч. на 23 март милиони хора по света ще загасят осветлението в домовете си в знак на съпричастност с планетата.

На преден план в тази инициатива е връзката между човека и околната среда. За съжаление, тя все повече избледнява с времето, а основните потърпевши сме ние хората, които разчитаме на природните ресурси.

Сред най-силно засегнатите безспорно са рибарите.

През последните 150 години 80% от заливните площи и влажните зони по поречието на река Дунав са изчезнали. Увреждането и преграждането на най-дългата река в Европейския съюз води до тежки последици за рибарските общности по течението й.

Един от най-древните видове по Дунав, чиито запаси са изхранвали поколения рибари, е есетрата. Още в хроники от XI век се споменава за вида Huso huso /моруна – най-голямата есетрова риба/, който е осигурявал съществена част от провизиите на австрийските войски по Горен Дунав. Това продължава до XIX век когато все още гигантски есетрови риби мигрират по реката от Черно море до Германия и на тях разчитат много рибарски общности по течението.

В наши дни обаче, в резултат от унищожаването на местообитанията им, три от шестте дунавски вида есетри са критично застрашени, един е застрашен, а два се считат за изчезнали, което оказва силно влияние върху поминъка на рибарите.

„В момента в България, Румъния, Украйна и Сърбия е в сила пълна забрана за улов на есетри в Дунав и Черно море. Въпреки това голяма част от възрастните екземпляри, които навлизат в реката, за да се възпроизвеждат, все още стават плячка на бракониери.

За да бъдат опазени за бъдещите поколения през лятото на 2022 г. по предложение на WWF България Министерството на околната среда и водите обяви защитена местност Есетрите - Ветрен“ в участък на река Дунав“, коментира Стоян Михов, ръководител програма „Води“ във WWF.

Разположена на повече от 288 хектара в близост до езерото Сребърна, „Есетрите - Ветрен“ е първата и единствена засега защитена територия у нас, посветена на есетрите. Освен че е важно местообитание по дългия им път към морето, този участък е дом на още 40 вида риби, като 21 от тях са включени в Червената книга на България.

WWF предупреждава, че всеки продукт от дива есетра е незаконен и вреди както на малкото останали есетрови популации, така и на бъдещите доходи на местните рибарски общности. В опит да опазят популацията природозащитниците пуснаха близо 90 хиляди малки есетри в Дунав за последните десет години.

През последните години Часът на Земята постигна поредица от символични победи в името на природата. Движението помогна за създаването на 3.5 млн. ха защитена морска зона в Аржентина. Вдъхнови засаждането на 500 000 дървета върху ерозирала заради обезлесяване земя в Уганда. След подписка, подкрепена от 250 000 граждани, руската Дума одобри поправка в Закона за защита на околната среда и моретата. Новият закон изисква компаниите да поемат по-голяма отговорност за предотвратяване на нефтени разливи.

Френска Полинезия извоюва протекция за 5 млн. кв. км. от своите морета в защита на океанските екосистеми. Тайланд и Тайван въведоха образователни програми за опазване на околната среда в училище, а в САЩ момичета от скаутското движение инсталираха стотици хиляди енергоспестяващи крушки.

Инициативата стои още и зад засаждането на 17 млн. дървета в Казахстан; предоставянето на печки, ползващи енергия от възобновяеми източници, на семейства в Непал и Мадагаскар; осветяването на домове със слънчева енергия в Индия и Филипините.

Близо двадесет години WWF работи в България в посока обявяване, опазване и управление на мрежата от защитени територии, които да съхраняват безценните ресурси на природата.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки