навършиха се 20 години от кончината на бившия Нюйоркски митрополит Геласий


навършиха се 20 години от кончината на бившия Нюйоркски митрополит Геласий
Снимка: Българска патриаршия
11 Март 2024, Понеделник


Той е роден във Варна на 1 май 1933 г., в семейството на бежанци от македонския град Ресен

Автор: Десант

В гробищния парк на Рилската света обител на 10 март бе отслужена панихида и покойно богослужение по повод 20 години от кончината на бившия Нюйоркски митрополит Геласий.

Той е роден във Варна на 1 май 1933 г., в семейството на бежанци от македонския град Ресен. Завършва Софийската духовна семинария през 1953 г. и Духовната академия „Свети Климент Охридски“ през 1957 г. На 13 април с. г. приема монашеско пострижение в Рилската света обител от тогавашния игумен епископ Варлаам Стобийски (после Пловдивски митрополит). Старец му става добрият духовник архимандрит Евлогий Рилски.

По решение на Светия синод специализира в Московската духовна академия, където черпи духовен опит от богочестиви иноци в Троице-Сергиевата лавра, участва с ревност в богослужебния й живот. За съчинението му „Пастирският елемент в трудовете на руските богослови през XIX и XX в.“ е удостоен с научната степен „кандидат на богословските науки“ (сега „доктор“).

Завърнал се в родината, е назначен за възпитател-ефимерий в Духовната академия през 1964 г. От 1 октомври 1968 г. до 31 юли 1977 г. е игумен на Троянския манастир, а от 1 август 1977 г. до 30 ноември 1982 г. е игумен на Рилския манастир; като такъв на 7 май 1978 г. е хиротонисан в епископски сан с титлата „Крупнишки“ в Патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“ в София.

През 1982 г. епископ Геласий е назначен за главен секретар на Светия синод. На 2 декември 1987 г. е назначен оза Нюйоркски митрополит, където остава до 18 декември 1989 г. После за двегодишен период е управляващ Доростоло-Червенската епархия, а по-късно – Силистренската духовна околия до възстановяването на древлепросиялата Доростолска епархия през 2001 г.

Почива на 10 март 2004 г. вследствие на получения на 2 март инсулт, и е погребан в манастирското гробище на Рилския манастир.


В категории: Новини , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки