Пендаровски продължава с антибългарските провокации


Пендаровски продължава с антибългарските провокации
Снимка: Интернет
08 Март 2024, Петък


За пореден път президентът на Северна Македония и кандидат за втори мандат на поста коментира, че „съществуването на македонско малцинство в България е факт, което се потвърждава от съда Страсбург“

Автор: Десант

Македонският президент и кандидат за втори мандат Стево Пендаровски не се съобрази с призива на българското външно министерство македонските политици да не използват България в предизборната кампания в съседната ни страна и в четвъртък отново коментира, че „съществуването на македонско малцинство в България е факт, което се потвърждава от съда Страсбург“.

Отношенията със София очаквано станаха главен герой в навечерието на предсрочните парламентарни и президентски избори, като почти всекидневно има различни коментари по темата.

От българското външно министерство заявяват, че страната ни се въздържа от коментари по постоянните провокации в публичното пространство на Северна Македония, тъй като е необходимо осигуряването на „конструктивна среда за нормалното протичане на изборния процес и среда на обществено спокойствие, за да могат да се реализират необходимите реформи“.

„За съжаление е очевидно, че тези усилия на България не срещат разбиране и не се оценяват от определени фактори в Скопие, които продължават да използват страната ни като оправдание за липсата на напредък пред своите граждани“, изтъкват от МВнР.

Нашите дипломати призовават политическия елит в Северна Македония да „проявява необходимата политическа зрялост, да даде конструктивен принос за изпълнение на поетите политически ангажименти в рамките на компромиса от 2022 г. и стриктно да съблюдава Договора за добросъседство от 2017 г.“.

„Това е единствената възможност за постигане на реален напредък в процеса на европейска интеграция на страната в полза на нейните граждани“ - категорични са от външното ни ведомство.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки