Външно извика на среща посланика на Северна Македония


Външно извика на среща посланика на Северна Македония
07 Март 2024, Четвъртък


Поводът е изявлението на северномакедонския президент Стево Пендаровски за „македонско малцинство в Пиринския край“ и вписването му в българската конституция

Автор: Десант

Извънредният и пълномощен посланик на Република Северна Македония в София Агнеза Руси Поповска бе извикана в Министерството на външните работи (МВнР), съобщиха от пресцентъра на ведомството. Срещата е по повод скорошни публични коментари на политици от съседната държава и разпространени от тях неверни твърдения по отношение на България.

МВнР категорично възразява срещу опита за поредно въвличане на България и двустранните ни отношения във вътрешнополитическия дебат в Република Северна Македония, включително в контекста на настоящата предизборна кампания. 

Поводът за реакцията на нашето външни министерство са претенциите на северномакедонския президент Стево Пендаровски за „македонско малцинство в Пиринския край“ и вписването му в българската конституция, които той си позволи да изкаже по време на кампанията си.

„България последователно поддържа конструктивен тон и се въздържа от коментари по постоянните провокации в публичното пространство на Северна Македония", подчертават от МВнР и допълват, че това се прави с разбирането, че е необходимо осигуряването на конструктивна среда за нормалното протичане на изборния процес и среда на обществено спокойствие, за да могат да се реализират необходимите реформи.

Според МВнР тези усилия на България не срещат разбиране и не се оценяват от определени фактори в Скопие, които продължават да използват страната ни като оправдание за липсата на напредък пред своите граждани.

„За пореден път приканваме политическия елит в Република Северна Македония да проявява необходимата политическа зрялост, да даде конструктивен принос за изпълнение на поетите политически ангажименти в рамките на компромиса от 2022 г. и стриктно да съблюдава Договора за добросъседство от 2017 г. Това е единствената възможност за постигане на реален напредък в процеса на европейска интеграция на страната в полза на нейните граждани", посочват от МВнР.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки