Лесен начин за пречистване на водата от микропластмаса в домашни условия


Лесен начин за пречистване на водата от микропластмаса в домашни условия
Снимката е илюстративна. Източник: © Shutterstock/FOTODOM
06 Март 2024, Сряда


Изследването е представено в Environmental Science and Technology Letters

Автор: Десант

Специалисти твърдят в информация за ново изследване, представено в Environmental Science and Technology Letters, че кипването на водопроводна вода преди употребата й позволява да се отделят до 90% от вредната микропластмаса. 

Те са съсредоточили вниманието си върху приложими в домашни условия практически методи, позволяващи да се отделят пластмасовите частици от питейната вода. Учените се интересували най-вече дали е възможно завирането на водата да я избави от това замърсяване. 

Те провели серия от тестове с различни образци вода с различна твърдост, в която присъствали най-разпространените видове микропластмаса. След петминутно кипене и последвало охлаждане изследователите установили съществено намаляване на количеството микропластмасови частици. 

Те обясняват това с факта, че при висока температура калциевият карбонат във водата се втвърдява, образувайки налеп (котлен камък), като свързва пластмасовите частици. 

Затова са категорични, че използването на този метод в съчетание с обичайните филтри за отстраняване на утайки ще позволи лесно да се избавим в домашни условия от потенциално вредните микрочастици. 


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки