Книгата на проф. д-р Иван Христов за историята и археологията на полуостров Хрисосотира вече е качена онлайн


Книгата на проф. д-р Иван Христов за историята и археологията на полуостров Хрисосотира вече е качена онлайн
Снимки: РИМ-Бургас
06 Март 2024, Сряда


Проучванията там се явяват част от голям научен проект на Националния исторически музей, посветен на крайморските крепости и пристанища в провинция Хемимонт за периода V–VІІ век

Автор: Десант

В сайта на Националния исторически музей (НИМ) е качена онлайн книгата на проф. д-р Иван Христов „Полуостров Хрисосотира. История и археология на многослоен археологически обект в хинтерланда на Созополския залив (VI в. пр. Хр. –  XVIII век.)“. 



В изданието се представят обобщено резултатите от проучвания на екип на музея в периода 2014 г. – 2023 г. Те са осъществени със средства на Министерство на културата и НИМ и се явяват част от голям научен проект на музея, имащ за цел да се анализират археологическите и исторически сведения за крайморските крепости и пристанища в провинция Хемимонт за периода V–VІІ век.

Експедициите са реализирани и със съдействието на Министерство на отбраната  (Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“).

В археологическите разкопки на обекта активно участие взе и Регионалният исторически музей в Бургас, като заместник-ръководител на проучванията в повечето кампании бе неговият директор д-р Милен Николов.

Книгата е продължение на излезлите от печат предишни три тома на автора, посветени на археологическите разкопки на ранновизантийската крепост от 2014 до 2018 г.

В настоящата монография, освен подробно представяне на етапите на археологическите разкопки, са включени описания и каталози на всички движими културни ценности, открити при проучванията. За първи път се представят непубликувани резултати от кампаниите в периода 2019–2024 г. Включени са и описания и на предмети, съхранявани във фонда на РИМ-Бургас.

Специалистите от бургаския музей припомнят, че на полуостров Хрисосотира е съществувал хилядолетен, многопластов археологически обект още от Архаичната епоха (VI в. пр. Хр.). Разцветът на селището е през V–VI век, когато на полуострова е построена голяма крепост с площ от близо 80 дка. Има достатъчно данни, че там е имало и средновековно селище от XII-XIV век. 

Екипът на проф. Христов е проучил 300 м крепостна стена, пет кули, 32 сгради и четири пещи за битова керамика. В пределите на селището са намерени: 326 златни и бронзови монети; накити, цели и фрагментирани съдове. Част от находките могат да бъдат разгледани в постоянната експозиция на НИМ и музейната сбирка „Св. Никола“ в Черноморец.


Проф. д-р Иван Христов


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки