През юни и юли по света и у нас ще се проведе за осми пореден път Международно преброяване на белия щъркел


През юни и юли по света и у нас ще се проведе за осми пореден път Международно преброяване на белия щъркел
Снимка: БЗДП
06 Март 2024, Сряда


На 5 март Българското дружество за защита на птиците обяви старта на информационната и дарителска кампания „Годината на белия щъркел“, посветена на проучването и опазването на вида

Автор: Десант

VIII Международно преброяване на белия щъркел се организира тази година в над 40 страни по света. То ще се проведе за осми път през юни и юли, като ще обхване над 5000 населени места у нас.

Координиращата организация за България е Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), което обяви на 5 март старта на информационната и дарителска кампания „Годината на белия щъркел“, посветена на проучването и опазването на вида.

„През юни и юли ще броим възрастните птици и техните малки. Всеки може да се включи в инициативата, като записва наблюденията си в мобилното приложение SmartBirds“, пояснява експертът по вида от БДЗП Свилен Чешмеджиев.

Освен установяването на бройката на тези любими птици, цел на преброяването е и идентифициране на заплахите за тези птици. Сред най-сериозните от тях, констатирани досега, са индустриализацията, монокултурността и химизацията в селското стопанство, изчезването на влажните зони, където щъркелът най-често намира прехраната си, опасните електрически стълбове.

Именно заради това БДЗП стартира и дарителска кампания, посветена на проучването и опазването на вида. Част от инициативите, за които се събират дарения, са организиране на преброяването, закупуване на предаватели за проучване на придвижванията и миграцията, закупуване на пасища в Югоизточна България, важни за щъркелите по време на прелета и гнездовия период и др.

Повече за целите на кампанията и начините за дарение може да се научи в сайта www.birds.bg.

Откриващото събитие даде старт и на излъчването на живо от гнездата на двете щъркелови семейства в село Ярлово YouТube канала на БДЗП. След броени дни ще може да се наблюдава и гнездото в село Драгушиново.  Тази година излъчването се осъществява, благодарение на подкрепата на SiteGround, които са технологичен партньор и са дарили средства и за подобряване на оборудването, подмяна на старите камери с нови и обезпечаване на излъчването.

Щъркелът е една от птиците, които живеят най-близо до хората и е чувствителен индикатор за състоянието на околната среда. Там, където има повече бели щъркели, има повече и по-чисти влажни зони и земеделската земя е с по-малко пестициди.

Първото преброяване на белия щъркел е организирано през 1934 г. по инициатива на Германия, а страната ни се включва през 70-те години на миналия век. Организатор е BirdLife International, а БДЗП е координиращата организация за България. Основен партньор на БДЗП в преброяването е Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС).


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки