ЕС облекчава условията за наемане на мигранти в селското стопанство


ЕС облекчава условията за наемане на мигранти в селското стопанство
Снимката е илюстративна
05 Март 2024, Вторник


Европейската комисия също поощрява целевата трудова миграция от трети страни с цел да се намали недостигът на работна сила в аграрния сектор

Автор: Десант

Комитетът по селско стопанство и развитие на селските райони при Европарламента призовава да се засили интеграцията в местните общества на сезонните работници и мигрантите. Европейската комисия също поощрява целевата трудова миграция от трети страни с цел да се намали недостигът на работна сила в определени области. 

В тази връзка страните от Евросъюза се готвят за притока на селски наемни мигранти, като опростяват законодателствата си. 

Порталът Euractiv информира, че френското правителство е включило селското стопанство в списъка със секторите с недостиг на кадри, за да облекчи наемането на работещите нелегално във Франция европейци. 

Това ще засегне и животновъдите, градинарите, лозарите и лесовъдите, а също и работещите в сферата на ресторантьорството, общественото хранене и строителството, където също се изпитва дефицит от работна ръка. 

От най-големия френски фермерски съюз FNSEA отдавна призовават за включването на агросектора в дефицитните отрасли, за да се запълнят поне част от вакантните 70 хиляди работни места в страната, особено по време на прибирането на реколтата от плодове и зеленчуци. 

От профсъюза изтъкват, че европейците не желаят да се трудят във физически тежките и често нископлатени работни позиции.  Сега, съгласно указа на правителството, нелегалните мигранти ще трябва да докажат, че са живяли във Франция в продължение на три години, вместо предишните 10, които се изискваха, за да получат разрешение за работа за възобноваум период от една година.  

Аналогично и други страни от ЕС предприемат стъпки по уреждане на статута на чуждестранните работници, за да попълнят недостига на работна сила. 

Германия, която планира ежегодно да привлица по 400 000 квалифицирани работници, вече одобри план по предоставянето на мигрантите без документи на по-облекчен достъп до професионални езикови и интерграционни курсове. 

„По време на Ковид-19 Германия нае цели самолети за превозване на работниците за брането на хмел. Съществува много голямо търсене и желание да се запълни празнината в тези тежки дейности, които европейците повече не искат да изпълняват“ – коментира пред Euractiv Виржини Хиродон, директор по изследванията в Националния център за научни изследвания в Париж (CNRS).

По думите й, Италия, в която населението застарява, е въвела и специален вид жителство, за да стимулира легализацията на вече намиращите се в страната работници.

В същото време на Ботуша използват друстранните споразумения със страните от арабския съюз Магриба, за да се организира пристигането на работнатас сила. 

Според отчетите на Европейския парламент, стопанствата в северните страни от ЕС продължават да набират, както и досега, основно работници от страните от Източна и Централна Европа. Болшинството от 300 000 сезонни селскостопански работници в Германия например, са от Полша и Румъния.

В Южна Европа, включително и във Франция, се наблюдава тенденцията да се наемат работници от страни, които не са в Евросъюза. По данни на Генералния директорат за чужденците, страната е издала 22 хиляди разрешения за сезонна работа на граждани на такива държави. За сравнение, през 2012 г. те са били едва 1000. Днес 75% от френските сезонни работници са мароканци. 


В категории: Земеделие и скотовъдство , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки