Заради климатичните промени горите продължават да съхнат


Заради климатичните промени горите продължават да съхнат
Снимката е илюстративна
05 Март 2024, Вторник


Изменението на влажностно-температурните режими води до значително физиологично отслабване на насажденията, като ги прави уязвими на вредители, коментират лесозащитниците

Автор: Десант

Според горските специалисти, вследствие на климатичните промени и наблюдаваното през последните години засушаване, ще продължи съхненето на горите. Изменението на влажностно-температурните режими води до значително физиологично отслабване на насажденията, като ги прави уязвими на фитопатогени и насекомни вредители, коментират лесозащитниците.

Данните за сигнализираните с повреди горски площи сочат 2,3 % от залесената площ в сраната или 920 759 дка. 

Провеждане на въздушно пръскане се предвижда на обща площ от 42 540 дка. В периода април - май ще се извърши третиране срещу ръждива борова листна оса в района на ЛЗС-София върху площ от 7 171 дка; в периода май-юни района на дейност на ЛЗС-Варна  срещу гъботворка върху 24 669 дка. Есенно третиране срещу борова процесионка ще се извърши върху площ от 10 700 дка в района на дейност на ЛЗС-Пловдив.

Преди всяко въздушно пръскане се извършва контролно лесопатологично обследване за издаване на предписание за прилагане на продукт за растителна защита, като се прецизират сроковете за изпълнение и дозите на продуктите, съгласно регистрите на Българска агенция по безопастност на храните.

Предстоящата наземна химична борба на обща площ от 4150 дка, включва мероприятия срещу ръждива борова листна оса, насекоми по тополи, върби и елши, плевелна и паразитна растителност. Механична борба е прогнозирана на обща площ от 2 631 дка. Предвидените мероприятия целят подобряване здравословно състояние на горите.

В последния ден на февруари Националната комисия по лесозащита прие прогнозите на лесозащитните станции за 2024 г. и отчетите за 2023 г. На срещата, състояла се в Изпълнителна агенция по горите, изпълнителния директор на горското ведомство инж. Стоян Тошев подчерта важността на прогнозите и експертните анализи като основа на правилните решения за запазване и подобряване на здравословното състояние на горите в страната.


В категории: Новини , Анализи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки