Митрополитът на САЩ, Канада и Австралия дядо Йосиф: Решението на Синода е прибързано и безотговорно


Митрополитът на САЩ, Канада и Австралия дядо Йосиф: Решението на Синода е прибързано и безотговорно
Митрополит Йосиф. Снимка: БГНЕС
01 Март 2024, Петък


Не е тайна, че даже и в Америка се знаят имената на двамата фактори, чиито любимци не получиха необходимите гласове, коментира Негово Високопреосвещенство

Автор: Десант

Българската патриаршия синод публикува в сайта си становище на дядо Йосиф - митрополит на САЩ, Канада и Австралия, по повод каноничността на процедурата по проведения избор на Сливенски митрополит и новата Синодна наредба. Ето какво заявява Негово Високопреосвещенство:

„От достигналите публикувани документи на Св. синод и намерените нарушения по процедурата на проведения избор, докладвани в заседание на Св. синод и веднага взетото решение от митрополити-членове на Св. синод, мисля че касирането на избора, който е все още в процедура и увереността ми, че обвинението на избирателя за деянието на получилия най-много гласове епископ, е прибързано, недоказано и безотговорно.

И още, вината, ако има такава, е много строго наказана, която епископът в немилост не заслужава. Ами ако в съд той докаже и аз го предизвиквам той да повдигне подобен съд срещу клеветника, тогава как Св .синод ще гледа в очите нашия събрат, за когото Св. синод толкоз пъти уверява православните ни клирици и миряни в БПЦ по света и у нас, че е достоен да бъде епископ и е достоизбираем да бъде в листата на митрополитския избор в Сливен. Тогава???!!!

Заради това ли няколкото митрополита избързаха да извършат второ безотговорно решение, „като съобрази, че е налице неотложност“, т.е. Хей, дайте по-бързо да действаме, защото, ако отложим  попадналата ни възможност, желанията на тия, които имаха други мераци, няма да се сбъднат скоро.

Не е тайна, че даже и в Америка се знаят имената на двамата фактори, единият в Св. синод, а другият в партията на власт, чиито любимци не получиха необходимите гласове, за което поздравявам смелите 42 избиратели от Сливен за смелостта и дръзновението.

А що се касае до Синодалната наредба, която е комунистическа осанка в нашия Устав на БПЦ-БП, Господ да ни пази до следващия Църковно-народен събор, когато нашата Епархия в САЩ, Канада и Австралия ще увери делегатите да се премахне от Устава, защото Задграничната ни епархия зад океана най-много пострада от тези Синодни наредби, които разцепиха единната оригинална епархия на незабравимия дядо митрополит Андрей на три епархии и спомогнаха чрез низвергнатия Кирил Йончев и нашите пратеници чрез Синодалните наредби без избори и Устави да бъдат изпращани и назначавани от Св. Синод в Акронска епархия, а после и в Ню-Йоркска и за резерва дори в измислената Детройтска епархия хора неуки за мисионерска мисия.

Добре е да се знае, че след назначаването ми за митрополит в Ню Йорк от Св. синод, поради съдебните американски изисквания в Ню Йорк, аз бях повторно преизбран за законен каноничен митрополит, благодарение на което епархията спечели апелативния съд и защитих имотите ни в Ню Йорк да си бъдат наши, което ни струваше 500 хияди щатски долари.

Така че свещениците ни, и особено миряните, обезателно трябва да имат право на избор на техните духовни водачи свещеници, епископи и патриарси. Синодните наредби са вредни за духовния ни живот. Св. синод трябва да разбере това веднъж завинаги и да отмени на следващото си заседание този враг на духовния ни живот в епархиите - Синодните наредби! 

Жива църква има там, където има добри енориаши, дейни и ангажирани членове на енорията. И как не могат да разберат нашите митрополити, че без активни енориаши миряни ние сме мъртви.

Породеното разграничаване в Св. синод - Върховното управление на Българската православна църква и свързаните с него постъпки нанесоха и ще продължат да нанасят тежки щети в църковния ни живот, смущават и ще продължат да смущават клира и православния ни народ, както и цялата ни родна общественост, напразно ангажират труда и средствата на църковните поделения и терзаят душите на христолюбивото ни паство.

Поради това сърцата ни са неспокойни, съвестта ни е смутена и като размисляме за делата си все по-уверено търсим начин за пряко изказване на съжаление и винаги сме желали възстановяване на единната българска йерархия с христолюбимото ни паство.

С чувство на смирение молим да произнесем заедно всепобедното „ПРОСТЕНО-ПРОСТИ“ и сме с надежда за Вашето братско разбиране и проявена мъдрост, Ваше Светейшество и Ваши Високопреосвещенства, членове на Св. синод, като върнете правата на всички ни в Устава на БПЦ-БП“.


В категории: Новини , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки