Кой вижда по-добре в тъмното


Кой вижда по-добре в тъмното
Снимката е илюстративна
29 Февруари 2024, Четвъртък


Оказва се, че цветът на очите оказва влияние върху тази способност

Автор: Десант

Както е известно, цветът на очите зависи от меланина. Ако той е малко, те ще са светли, ако е много, ще са тъмни. Но влияе ли цветът на очите на способността да виждаме в тъмното?

Британски учени са установили, че на най-много синеоки хора има в северните части на Европа. Как обаче се е появила и наложила там депигментацията до днес не е ясно. Изследователите предполагат, че това е така, тъй като синеоките виждат по-добре при лоша осветеност.

За да проверят дали това наистина е така, те изследвали зрението на 39 човека, 25 от които били синеоки, а 14 с тъмни очи. 

Участниците в експеримента били разположени на 3 метра от стена, върху която върху екран прожектирали текст, като постепенно увеличавали яркостта на осветлението. 

Оказало се, че синеоките успявали да прочетат написаното при по-малко светлина, отколкото тъмнооките. 

По този начин резултатите от изследването потвърдили хипотезата, че цветът на очите оказва влияние върху способността на човека да вижда в тъмното. 

Според тях, хората със светли очи са по-предразположени към меланоми, а тези с тъмен цвят на очите по-често страдат от глаукома.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки