За шеста поредна година българите в Чикаго украсиха дърво-мартеница в рамките на международен проект


За шеста поредна година българите в Чикаго украсиха дърво-мартеница в рамките на международен проект
Снимка: eurochicago.com
26 Февруари 2024, Понеделник


Целта е уникалната древна традиция да се превърне в световна емблема на българското

Автор: Десант

На 25 февруари, в градинката до галерията на известния в цял свят „Арт институт“ в Чикаго, българи, живеещи в града на ветровете се включиха за шеста поредна година в международния проект „Мартеница“.

Организатори на събитието са членовете на Българо-американската асоциация (БАА), която е най-старото сред действащите днес обществени сдружения със социални цели в българско Чикаго.

Международният проект „Мартеница“ е първомартенско предизвикателство към българите по света. Той има за цел да превърне уникалната древна българска традиция на мартениците в световна емблема на българското, да създаде положителен образ на България и българските общности.

За първи път идеята да се украсяват дървета като мартеници хрумва на старозагорския художник Мариян Миланов. През 1992 г. той започва от родния си град, като постепенно неговите червено-бели дървета се разпространяват и превземат площади в София, Бургас, Пловдив и Варна.

Популяризирането на празника може да се получи чрез украсяване на поне едно дърво-мартеница във всеки град на планетата.

За украсата на дървото в Чикаго на Българо-американската асоциация помагаха и наши сънароднички, дарили нови и интересни мартеници, които да издържат на суровите атмосферни условия в града.

Украсилите дървото-мартеница – Петранка Стаматова, Велина и Люмил Иванови и Цветелина Бойновска, приканват желаещите да присъстват на 3 март на издигането на българското национално знаме пред кметството в Чикаго. 

Етнографите смятат, че традицията ни да се закичваме на Първи март със специален амулет за здраве, късмет и сила през годината е стара, предшестваща християнството. Тя ознаменува края на зимата и началото на пролетта.

Продажбата на мартеници в България генерира печалби в размер на 15 милиона евро годишно, съобщават от Франс прес. А от портала за българските идеи и каузи по света „Еврочикаго“ допълват, че тази година в града на ветровете не е останало българско училище или сдружение, което да не организира работилница за производство на мартенички.

Сайтът е и съорганизатор с БАА в предстоящия следващата събота конкурс „Български кулинар – Чикаго `2024“. По време на най-вкусното за годината състезание зад Океана също ще се организира изложба на мартеници.

Източник: eurochicago.com


В категории: Традиции , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки