Миряни от Ахтопол започват подписка срещу решението на Светия синод да касира избора за Сливенски митрополит


Миряни от Ахтопол започват подписка срещу решението на Светия синод да касира избора за Сливенски митрополит
25 Февруари 2024, Неделя


Те настояват синодалните старци да го преразгледат, тъй като е в грубо нарупение не само за Устава на БПЦ, но и на извечното правило „Глас народен, глас Божи!“

Автор: Десант

След безочливото самоуправство на Светия синод, който реши да касира канонично и по устав проведеният на 18 февруари избор на Сливенски митрополит, реакцията на миряните не закъсня. Хората са възмутени от скандалното потъпкване на Устава на Българската православна църква, по който са избрани и същите тези владици, които на 24 февруари решиха, че трябва да има нова наредба за избор на митрополит - очевидно такава, каквато на тях лично им изнася.

В Ахтопол е иницциирана подписка, в която се настоява Светият синод по спешност да преразгледа своето решение за касиране, което е в грубо нарупение не само за Устава на БПЦ, но и на извечното правило „Глас народен, глас Божи!“.

Ето и пълният текст на изявлението на миряните от Ахтопол по повод отложения избор на митрополит на Сливенска епархия:

„Ваши Високопреосвещенства,

На 18 февруари 2024 г. се проведе епархийски митрополитски избор, на който с 26 гласа на първия тур беше избран нашият епископ Йеротей Агатополски.

В медиите изтече информацията, че на 24 февруари 2024 г. на „извънредно заседание Светият Синод е разгледал писмо на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол и въз основа на постъпилите в срок жалби, касира проведения епархийски избор на 18 февруари 2024 година, съобщава БНТ“.

Не ни е известно известно какви са доводите в „жалбите“ и „писмото“ на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, въз основа на които Светия синод касира изборите от 18.02.2024 г. Те са проведени изцяло в съгласие Устава на БПЦ (раздел II, чл. 84 – 94) и ние сме убедени, че те безспорно са едни от най-безупречно проведените епархийски избори в най-новата история на БПЦ – БП: проведени са мирно и благочестиво с участието на всичките 42 епархийски избиратели от Сливенска епархия.

Ето защо заявяваме, че Светият синод е бил подведен и е касирал изборите в грубо нарушение на Устава на БПЦ, волята на епархийските избиратели и желанията на мнозинството миряни в Сливенска епархия. Решението застрашава и каноничния ред, тъй като в раздел II, чл. 93 изрично е записано: „Овдовяла или овакантена епархия не трябва да остава повече от три месеца без канонически митрополит според църковните правила.“

Ето защо ние настояваме Светият синод официално да огласи „жалбите“ и „писмото“ на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, Намираме за необходимо също така:

Като оставаме със синовна вяра и упование в мъдростта и духовната прозорливост на Светия Синод на БПЦ, ние ще се молим на Пресветата Троица да просветли всички митрополити и те по спешност да преразгледат своето неканонично решение.

Убедени сме и вярваме, че именно изборът на епископ Йеротей Агатополски за наш митрополит, ще донесе най-доброто и за бъдещето на Сливенска епархия, и за Българската православна църква, и за преуспяването във вярата и доброчестието  на нашата Родина – България“.

Вероятно това няма да е единствената подписка в защита на справедливостта и избора на сливенските епархийски избиратели.

Очевидно за цялото общество е, че резултатът от проведения на 18 февруари избор просто не е допаднал на синодалните старци и те си правят сметката да поставят угоден за тях епископ на престола на Сливенската митрополия. Начинът, по който го правят, разклаща до основи доверието на миряните в духовните ни отци, както и изобщо устоите на Българската православна църква, която не помни в историята си подобен нечуван скандал.


В категории: Новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
Неизвестен
25.02.2024 11:48:53
0
0
Пълно незачитане принципите на църковната йерархия!
2
Неизвестен
25.02.2024 11:46:18
0
0
Пълно незачитане на принципите на църковната, своеволие и опит за налагане волята на една група недоволни хора над синодалните архиереи!
Къде в Устава на БПЦ пише, че тълпата трябва да определя кой ще бъде митрополит на дадена епархия?
1
Дани
25.02.2024 11:03:18
0
0
Уж молят, а накрая заповядват. Брей какво вироглаво стадо, брей!
Синодът има право да отменя избор, който го води в определена посока.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки