Чипът на Мъск – първи резултати от имплантирането му на човек


Чипът на Мъск – първи резултати от имплантирането му на човек
22 Февруари 2024, Четвъртък


Пациентът се е възстановил напълно от операцията и се научил да управлява компютърна мишка последством мисълта си

Автор: Десант

Американският милиардер Илон Мъск съобщи за сериозен прогрес, с който се е сдобил човекът, който бе чипиран с невроимплант на неговата компания, информира Forbes.

По думите му, пациентът се е възстановил напълни след хирургическата намеса и вече се е научил да управлява компютърна мишка последством мисълта си. 

Първата трансплантация на неврочип в мозъка на човек бе оповестена през януари. Чипът на Мъск е наречен „Телепатия“ (Telepathy) заради това, че дава възможност за управлението на електронни устройства със силата на мислите.

Устройството изглежда като капсула-приемник, която се прикрепя зад ухото, и от нея към мозъка отиват нишковидни електроди. В мозъка се имплантират около 1500 електрода, всеки от които е четири пъти по-тънък от човешки косъм. Процесор с размер 4х4 мм осъществява обработката на данни с 
10 000 електроди.Операцията по поставянето на мозъчния имплант цели да помогне на парализирани хора да управляват външни устройства. 

Що се отнася до переспективите пред това устройство, дори то да се окаже безопасно за използването му при човека, все пак ще са нужни над 10 години за получаването на разрешения за неговото комерсиално използване. 


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки