В Крим обявиха награда за улов на опасна хищна риба


В Крим обявиха награда за улов на опасна хищна риба
Атлантически гигантски групер. Снимка: © Shutterstock/FOTODOM
22 Февруари 2024, Четвъртък


Неизвестно как огромният групер се е появил в Черно море и заплашва екобаланса в него

Автор: Десант

В Крим обявиха акция за улов на групер — вид морски костур, явяващ се най-опасния хищник, открит в черноморската акватория, съобщева Радио Крим.

Видът основно обитава Индо-Тихоокеанската област. Но има немалко негови разновидности, които са разпространени в топлите води на Атлантика, Карибско море, по крайбрежието на Бразилия в Южна Америка до Сенегал и в западната част на африканския континент. 

Причината за появата му в тази част на Черно море е неизвестна. Учените се затрудняват и да определят неговата популация тук, както и переспективите за нарастването й. 

Тяхната поява на тази територия застрашава съществуването на местните морски обитатели. Според специалистите, той може да изяде цялата храна на всички по-ребни риби, като по този начин наруши екосистемата и биобаланса. 

По тази причина за неговото улавяне и предаване в Алущинския аквариум в едноименния курортен град на Кримското крайбрежие е обявена награда от 5000 рубли (което е близо 100 лева). Вече са хванати два представителя на този вид, които са предадени в аквариума.

Пред РИА Новости експертът по ихтиология към Института по биология на южните морета Дмитрий Куцъйн, уловените риби може да не са групери, а корейски костур — инвазивен хищник, обитаващ Черно море от 2013 г. По думите му, в различните атласи тази риба е наричана различно, но при всички случаи тя е опасна за черноморската екосистема.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки