Недвижимите културни ценности влизат в атлас


Недвижимите културни ценности влизат в атлас
21 Февруари 2024, Сряда


Дигиталната карта е създадена от екип на Националния институт за недвижимо културно наследство. Допълването й продължава

Автор: Десант

В процес на изготвяне е „Атлас на недвижимите културни ценности в България“. Дигиталната карта е създадена от екип на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и през следващите месеци ще продължи допълването й с единични и групови обекти и територии. Това ще става ежеседмично или два пъти месечно.

На този етап са достъпни всички недвижими културни ценности, вписани в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, както и археологическите резервати, съгласно „Списък на резерватите” към чл. 50, ал. 3 от ЗКН. Също така са достъпни и около 10-15% от обектите с определени граници и предписания на опазване съгласно българското законодателство. Всички те са отбелязани с плътни червени точки.

Част от останалите обекти са въведени в базата данни, но само като координати и информация за обектите. Те са разделени в две групи като маркиращият знак на картата е точка без запълване, съответно в червено за обектите НКЦ и в сиво за обектите в пещери. 

Атласът се явява един от ефективните инструменти за широк достъп до информация,проследяване на тенденции и опазване на недвижимото културно наследство, от който могат да се възползват гражданите, местната и централната власт, изтъкват от НИНКН.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки