Европейските институции се договориха за значително намаляване на пределните норми за замърсяване на въздуха


Европейските институции се договориха за значително намаляване на пределните норми за замърсяване на въздуха
Снимки: Авторът
21 Февруари 2024, Сряда


Новите правила ще влязат в сила най-вероятно от средата на 2026 г.

Автор: Десант

Европейските институции се договориха във вторник за значително намаляване на пределните норми за замърсяване на въздуха от 2026 г., постигайки политическо споразумение по една от последните големи части на Зелената сделка, съобщава „Дневник“.

По данни на Европейската комисия всяка година около 300 хиляди души умират по-рано от заболявания, причинени от замърсяването на въздуха, като сърдечно-съдови болести, рак на белия дроб и астма.

Смята се, че замърсяването на въздуха е най-голямата екологична заплаха за здравето и водеща причина за хронични заболявания, включително инсулт, рак и диабет.

Новите норми, които ще бъдат включени в ревизираната директива за качеството на въздуха, предвиждат проследяването от властите на нивото на множество замърсяващи въздуха вещества, сред които включително фини и прахови частици (PM2,5 и PM10), азотен диоксид (NO2), серен диоксид (SO2), бензо(а)пирен, арсен, олово и никел, и установява специфични стандарти за всяко.

За повечето от тези показатели пределните норми се понижават, за да са в съответствие с последните научни доказателства за вредата от замърсяването на въздуха върху човешкото здраве. Предвижда се и по-честото им преразглеждане - на 5 години, за да се коригират според най-съвременните научни открития.

Така годишните пределни норми за замърсителите с най-голямо документирано въздействие върху човешкото здраве - PM2,5 и NO2, ще бъдат намалени съответно от 25 µg/m³ на 10 µg/m³ и от 40 µg/m³ на 20 µg/m³ .

Заложено е задължение за вземане на проби от повече точки в градовете на проби за качеството на въздуха.

Предвижда се обаче властите в отделни държави да могат да поискат отлагане на постигането на граничните стойности за качеството на въздуха с до 10 години, ако докажат невъзможност за постигане на нормите поради специфични климатични и орографски условия или където необходимите намаления могат да бъдат постигнати само със значително въздействие върху съществуващите битови отоплителни системи.

Националните власти ще бъдат освободени и от необходимостта да вземат мерки за намаляване на озона, ако се установи, че „няма значителен потенциал за намаляване на концентрациите на озон на местно или регионално ниво“, срещу което те ще трябва да представят подробна обосновка.

Променената директива създава правно задължение за държавните власти да гарантират, че гражданите имат право да подадат иск и да получат обезщетение, когато здравето им е било увредено в резултат на умишлено или небрежно нарушение на националните правила, транспониращи определени разпоредби на директивата.

След като Европейският парламент и страните членки гласуват окончателно договореното съдържание на обединената директива за чистотата на въздуха, държавите от ЕС ще получат 2 г. да променят националното си законодателство, за да го съобразят с нея. Това означава, че новите правила ще влязат в сила най-вероятно от средата на 2026 г.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки