Проф. Ивайло Христов представи в Бургас книгата си за Левски


Проф. Ивайло Христов представи в Бургас книгата си за Левски
Снимки: Авторът
20 Февруари 2024, Вторник


Авторът се спря на основните акценти в изданието и аспектите от дейността на Апостола, които са засегнати в неговия труд

Автор: Диана Славчева

При голям интерес премина представянето на книгата на проф. Ивайло Христов „Васил Левски. Драмата на избора“, което се състоя в Дома на писателя в Бургас в деня, в който официално почитаме гибелта на Апостола на свободата – 19 февруари. 



Авторът се спря на основните акценти в изданието и аспектите от дейността на Апостола, които са засегнати в неговия труд. След тях са темите за опозицията срещу Левски, опитите му за децентрализацията на революционната му организация, както и щекотливия въпрос за неговия гроб.

Малцина са изследователите като проф. Христов, които се осмеляват открито да пишат за премълчаваното около личността на най-големия наш национален герой. Затова гостуването му в морския град предизвика оживени дебати от страна на присъстващите на събитието. Те зададоха множество въпроси на писателя. 

Той бе категоричен, че съдбата на Левски в голяма степен е била предрешена и ако не е бил заловен в Ловешко, с голяма вероятност е щял да попадне в турски ръце в друг район на страната, по пътя си за Букурещ. Залавянето му е било въпрос на време.

За проф. Христов е загадка как толкова опитен революционер като него попада толкова наивно в ръцете на османската власт.

Загадка е и вярвал ли е Левски действително в освобождението на България със собствени сили, при положение, че има много основания да не вярва, слабата организация на комитетите, липсата на оръжие, огромната сила на Османската империя, както и липсата на международна подкрепа – по това време дори Русия е била резервирана към българското национално освободително дело. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки