По-висока квота за калкан и цаца за България


По-висока квота за калкан и цаца за България
Снимката е илюстративна
Ключови думи: калкан, риба, цаца, цена, улов
19 Февруари 2024, Понеделник


Очаква се обаче повишение на цената на деликатесната дънна риба

Автор: Десант

Българските рибари трябва да са доволни - квотата за улов на калкан за тази година е увеличена. Това съобщи пред БНР директорът на Асоциацията на производителите на рибни продукти БГ ФИШ Йордан Господинов. Миналата година за страната ни тя беше 75 тона, а сега е 95 тона.

Причината е, че имаме неизползвана квота поради ковид кризата и войната в Украйна и Европейският съюз е решил да не ни ощетява. Остатъкът от предходните години е присъден към тази година. В сравнение с България, Румъния няма промяна в размера на квотата за тази година, тъй като тя е била усвоена през миналата. 

„Мисля, че хората са доволни, защото това е една изключително експортно ориентирана риба, цената е добра“, коментира Господинов посочи той и сподели, че се очаква повишаване на цената на деликатесната риба.

По-голяма ще е и квотата за цаца в сравнение със съседна Румъния, за която тя е около 1500 тона, а за нашата страна - 8300 тона. Квотата за цаца обаче не може да бъде усвоена напълно от страната ни, поради липсата на достатъчно капацитет.

„Продаваме я в Северна Ирландия, Португалия, Испания. Тази година казват, че цацата е добра и е голяма като размер“, поясни Господинов. И допълни, че това е най-евтината риба - от порядъка на 2-3 лева, която е достъпна за всеки потребителски джоб. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки