На плаж в Малдивите откриха къс амбра


На плаж в Малдивите откриха къс амбра
Снимката е илюстративна
19 Февруари 2024, Понеделник


Находката се оценява на не по-малко от 3000 долара

Автор: Десант

Мъж, разхождащ се по плажа на един от Малдивските острови, попаднал на къс амбра, съобщава сайтът BNN Breaking. Находката се оценява на не по-малко от 3000 долара. 

Новината предизвикала бурна реакция сред местното население и пътешествениците, които се втурнали на плажа с надежда и на тях да се усмихне късметът.

Амбрата представлява сиво вещество, което в основата си е изградено от восъци. Образува се в червата на кашалотите. Среща се или плаващо в морето, или извърлено на брега. 

Тя е високо ценена в парфюмерията, където се използва като фиксатор на ароматите.  Прилага се и като ароматизатор в хомеопатията и традиционната медицина. 

За образци с високо качество търговците са готови да заплатят по 40 хиляди долара за килограм. 

Апропо, днешният ден - 19 февруари, се чества като Световен ден на китовете и делфините. Именно на тази дата през 1986 г. Международната комисия за китовете забранява търговския добив на морски млекопитаещи и търговията с китово месо. 

Независимо от огромните си размери и дългата си продължителност на живот, китовете са доста уязвими. Съгласно изследванията, тези животни могат да оказват значително влияние върху кръговрата на въглеродния диоксид на Земята и това е една от прицините те да бъдат защитавани. 


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки