Извършване на незаконна сеч и дървосекачи с фалшива горска марка установиха тези дни горски служители


Извършване на незаконна сеч и дървосекачи с фалшива горска марка установиха тези дни горски служители
Снимка: ИАГ
19 Февруари 2024, Понеделник


Случаите са от Врачанско, Софийско и Бургаско

Автор: Десант

В края на миналата седвица в землището на ботевградското село Литаково е предотвратена незаконна сеч. Екип на Регионална дирекция по горите – София е заловил на място извършителите, които до пристигането на горските служители са успели да добият 2 кубика дървесина. Задържани са дървесината и бензиномоторин трион. 

В землището на с. Краводер, община Криводол пък, за трети път от началото на годината, горски инспектори от Регионална дирекция по горите – Берковица са установили дървосекачи с фалшива горска марка. Проверяващите констатирали липсата на отпечатък на серията и номера на контролната горска марка на вече отсечено дърво, като се усъмнили и в размера на шестоъгълната марка.

В товарния автомобил, собственост на лицето извърващо дърводобив, те открили фалшива марка без серия и номер и син спрей. Съставен е констативен протокол.  

Само преди седмица екип на Регионалната дирекция установи подобно нарушение и в землището на врачанското село Лиляче, а в началото на миналия месец е заловена група дървосекачи, един от които маркирал с фалшива контролна горска марка в обект за добив в землището на Враца.                    

При обход на терена проверяващите забелязали, че нарушителите маркират със син цвят и контролна горска марка вече маркирано сечище. Справка в системата на ИАГ показала, че марката  не е нито на получилия позволителното, нито на лесовъда, който го е издал, а на трето лице.  

Също миналата седмица бяха наложени четири акта за незаконна сеч на 70 пр. куб. м дървесина от черен бор, установена при проверка от горски служители от Регионална дирекция по горите – Бургас. Това става по време на рутинен обход в землището на айтоското село Зайчар.

Проверяващите констатирали, че дървосекачите работят в маркирани насаждения, предвидени за сеч през 2024 г., но без издадено позволително.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки