Ще оценяват надминатите гранични стойности на язовирна стена „Цанков камък“


Ще оценяват надминатите гранични стойности на язовирна стена „Цанков камък“
Снимка: pochivka.bg
16 Февруари 2024, Петък


Националната електрическа компания обяви за целта обществена поръчка за 200 хиляди лева

Автор: Десант

Обществена поръчка за изготвянето на оценка на надминатите гранични стойности и определяне на актуални такива чрез цифров модел на язовирна стена „Цанков камък“ от каскадата „Въча“, обяви Националната електрическа компания (НЕК). Тя е на стойност 200 хиляди лева без ДДС. 

Избраният изпълнител следва да направи анализ на достигнатите максимални стойности на наблюдаваните явления, заключение за поведението на язовирната стена спрямо очакваното, както и да даде препоръки за бъдещата експлоатация на язовирната стена.

Язовирна стена „Цанков камък“ е изградена на река Въча, в близост до село Михалково и третокласен път Кричим – Девин. Средната надморска височина на обекта е 690 м. Строителството й приключва в края на 2010 г.

Завиряването на язовира започва през юни същата година, като водното ниво в езерото постепенно се повишава и през ноември достига до кота 680, което е 5,0 м под кота НВРВН. Тази кота на водното ниво се поддържа до май 2011 г., след което завиряването продължава до кота най-високо работно водно ниво НВРВН (685), която е достигната през юни същата година. При тази кота са извършени изпитвания с язовирната стена и съоръженията към нея.

По време на строителството и първоначалното завиряване на язовир „Цанков камък“ са изготвени от проектанта 10 доклади за оценка на състоянието на язовирната стена. Последният е изготвен непосредствено след края на първото завиряване, през юни 2011 г., при вече натоварена язовирна стена.

Проектантът допълнително е изготвил доклад с оценка на сигурността и анализ на техническото състояние на стената (2016 г.), програма за технически контрол в етапа на редовна експлоатация (2016 г.), прогностичен модел за поведението на стената (2017 г.) и безопасни контролни стойности за наблюдаваните параметри в тялото и основата на стената (2017 г.).

Във връзка с надминаването на някои от тези контролни стойности и натрупаната вече по-дълга редица от данни е необходимо да се изготви оценка на надминатите стойности и определяне на актуални такива чрез цифров модел на яз. стена „Цанков камък“.

Обхватът на настоящата обществена поръчката включва изготвяне на доклад с оценка на надминатите гранични стойности и определяне на актуални такива. В него следва да се дадат препоръки за бъдещата експлоатация на язовирната стена на база анализ на достигнатите стойности на измерваните явления.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки