Разработиха нов сорт жито с лилави зърна


Разработиха нов сорт жито с лилави зърна
Снимката е илюстративна
16 Февруари 2024, Петък


В страните от Азия, Европа и Северна Америка тази пшеница активно се използва за производството на продукти за функционално хранене

Автор: Десант

Учени от Тимирязевската академия селектираха нов сорт пшеница с виолетови зърна, съобщана РИА Новости. 

Той има добри переспективи за селското стопанство, тъй като узрява по-бързо и е устойчив на засушаване. Освен това е и високодобивен.

Тъй като е ниско растящ, не е податлив на полягане. Друг плюс е, че зърното съдържа 3-4% повече белтъчини в сравнение с аналогичните сортове на тази зърнена култура. 

Лилавият сорт е наречен „В памет на Коновалов“ — професорът, който през 80-те години на миналото столетие бе един от първите, който създаде жито с лилави зърна.

Брашното от тази пшеница има сивкав отенък, което говори за това, че в него се съдържа по-голямо количество антиоксидантни вещества, неутрализиращи окислителното действие на свободните радикали. От него се получава мек и порест хляб.

В страните от Азия, Европа и Северна Америка пшеницата с лилави зърна активно се използва за производството на продукти за функционално хранене, т.е. такива, които подобряват работата на човешкия организъм, споделят пред РИА Новости от пресцентъра на Тимирязевската академия.


В категории: Земеделие и скотовъдство , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки