Специалистите препоръчват да пишем колкото може повече на ръка, особено ако изучаваме чужд език


Специалистите препоръчват да пишем колкото може повече на ръка, особено ако изучаваме чужд език
15 Февруари 2024, Четвъртък


Вижте какво демонстрира неотдавна проведено изследване 

Автор: Диана Славчева

Писането на ръка става все по-рядко срещано занимание в днешния дигитален свят. Но неотдавна проведено изследване демонстрира, че този начин на обучение, особено по чужд език, превъзхожда бо ефективност както набирането на текста на клавиатура, така и преглеждането на видеоклипове. 

По време на експеримента 42 доброволцизапочнали да изучават арабската азбука. Те били разделени на три групи - първата писала на ръка, втората набирала текста на клавиатура, а третата гледала видеоклипове.

Пред участниците в първата група била поставена задачата да научмат буквата и да я напишат на хартиен лист, втората група грябвало да я намери на клавиатурата, а третата да я открие на екрана/монитора. 

На всяка група били дадени по 6 урока. За дадения период участниците в експеримента трябвало да научат азбуката и да преминат успешно даден тест. Тези, които пишели на ръка, се справили със задачите по-бързо от другите. 

Освен това, експертите проверили ще могат ли доброволците да използват буквите, за да напишат нови думи. И отново тези, които пишели на ръка, се справили най-успешно. 

На неврофизиолозите и логопедите е добре известна връзката между писането и речта. Това е обусловено от факта, че двигателният център на водещата ръка (тази, с която пишем)  в главния мозък се намира непосредствено до един от центровете на речта и развивайки фината моторика (включително и чрез писане), се подпомага и по-правилното говорене и по-лесното научаване на текстове.

Така че при всяка възможност е добре да използваме химикал и тефтер, вместо електронния бележник на таблета или телефона, за да си запишем задачите за деня или каквото друго ни е нужно. 


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки