След протести на фермерите Франция забрани вноса на продукция с тиаклоприд


След протести на фермерите Франция забрани вноса на продукция с тиаклоприд
Снимката е илюстративна
15 Февруари 2024, Четвъртък


Неоникотиноидният пестицид е забранен в ЕС от 2020 г. 

Автор: Десант

Неотдавна масови протести на фермерите имаше и във Франция. Френските демеделски производители поставиха много искания пред правителството. Те споделиха изумлението си, че при наличието на достатъчно селскостопански площи, страната е принудена да внася плодове и зеленчуци от трети страни, за отглеждането на които се използва забраненият в ЕС от 2020 г. неоникотиноиден пестицид тиаклоприд.

Към момента плодовете и зеленчуците, както и птичето месо на френския пазар е от импорт. Около 85% от цветята също се внасят в страната от чужбина, а както е известно, много често с тях се пренасят и насекоми вредители като трипсите, които са много устойчиви на инсектициди. 

Френските фермери са категорични, че страната разполага с напълно достатъчно земя и ресурси, за да бъде по-самодостатъчна в селскостопанската продукция. По време на протестите си те припомниха как на национално ниво правителството им забрани да използват средства за растителна защита, които са разрешени за употреба в Европейския съюз.

Затова те атакуваха испанските камиони с плодове и зеленчуци под претекст, че при отглеждането им е прилагана агрохимия, забранена във Франция. В резултат на това френското правителство реши занапред да съгласува своите решения за защита на решенията с общата политика на ЕС.

Прието бе и решение за неоникотиноидния инсектицид тиаклоприд. Сега стоките от трети страни трябва да съответстват на същите стандарти като тези от Евросъюза, за да не се създава несправедлива конкуренция. след фермерските протести френското правтилество обяви, че отсега нататък забранява импорта от трети страни на плодове и зеленчуци, обработени с тиаклоприд.


В категории: Земеделие и скотовъдство , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки