Какво е мястото на ракията в традиционната култура на българина


Какво е мястото на ракията в традиционната култура на българина
Снимки: Авторът
13 Февруари 2024, Вторник


Това разкри лекция в Бургас на пловдивския етнограф доц. д-р Ангел Янков

Автор: Диана Славчева

В навечерието на Трифон Зарезан по стар стил директорът на пловдивския етнографски музей доцент доктор Ангел Янков представи в библиотеката в Бургас лекция за мястото на ракията в традиционната култура на българина, за нейната употреба в различни ритуали и начините на нейната дестилация. Той се занимава с проучване на това традиционно за българската трапеза питие вече повече от четвърт век. 

Първите писмени сведения за употребата на ракия по българските земи датират от Средновековието, когато алкохолът се е смятал за ефикасно средство срещу чумата. Доц. Янков отбеляза, че и в бита на българите ракията все още намира място като лек - при настинки, срещу зъбобол, стомашни проблеми и всякакви други здравословни несгоди. 

В същото време, с нея се посрещат гости, празнични дни, както и тъжни поводи. Тя е утеха в моменти на болка и отчаяние, но най-вече пиенето й е начин на социално общуване и сплотяване. Доц. Янков е категоричен, че питието е продукт на житейската философия на българите. Но много е важно да се пие с мярка.

Ракията съчетава в себе си свещената триада от земя, огън и вода. „Тя е творение на човешкия дух, а не само на неговите ръце“ - обобщава етнографът. 

По време на събитието уредничката в бургаския Етнографски музей росица Топалова представи сборникът „С перо и лист хартия край казана за ракия“ с 20 стихотворения на бургаски поети, посветени на огненото питие. Те са написани в края на миналата година по време на демонстрация на варенето на „огнената вода“ в двора на музея, който се явява и издател на малката книжка.




В категории: Новини , Традиции

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки