Ръчно изработени мартеници с етномотиви и полускъпоценни камъни предлага за Първи март бургаският музей


Ръчно изработени мартеници с етномотиви и полускъпоценни камъни предлага за Първи март бургаският музей
Снимки: РИМ-Бургас
13 Февруари 2024, Вторник


Вплетените различни минерали  – тигрово око, розов кварц, аквамарин, тюркоаз, аметист, планински кристал, седеф и червен корал, са като амулети за любов и благоденствие

Автор: Десант

Според традицията, за да бъдем здрави, всяка година на Първи март се закичваме с бели и червени конци. И тази година бургаският музей е приготвил разнообразие от ръчно изработени мартеници. Те са два вида – с етномотиви и с минерали.

Тези, които са с български шевици, се предлагат в Етнографската експозиция на РИМ – Бургас (ул. Славянска 69), от понеделник до събота от 9:00 до 17:00 часа.

За вярващите в магическите сили на минералите бургаските музейни специалисти са приготвили усукани бели и червени конци за здраве и късмет, с вплетени различни минерали за любов, за благоденствие – тигрово око, розов кварц, аквамарин, тюркоаз, аметист, планински кристал, седеф и червен корал.



От древни времена за полускъпоценните камъни се е считало, че имат лечебни свойства – помагат на зрението, имунитета, при различни болести, но също са се носели като амулети за любов, късмет, пари и др.

Някои свързват избора на минерал със съответната зодия. Тях ще откриете на ул. "Фотинов" № 30 – Природонаучен музей, от понеделник до събота включително, от 9:00 – 17:00 часа.

Цената на пролетните амулети е от 0,50 и 1,00  лв.


В категории: Новини , Традиции

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки