Гостуваща изложба разказва в русенския музей за откриването на Варненския некропол с най-старото злато на света


Гостуваща изложба разказва в русенския музей за откриването на Варненския некропол с най-старото злато на света
13 Февруари 2024, Вторник


Пет десетилетия след като е открит все още ярко изпъква с разнообразието на погребалните практики и богатството си сред всички останали синхронни обекти от Европа и Мала Азия

Автор: Десант

На 14 февруари от 18 ч. в Историческия музей в Русе ще бъде представена гостуващата изложба „Откриване на Варненския некропол“, подготвена от Регионален исторически музей – Варна.

Историята на некропола с най-старото злато в света започва с обстоятелствата около откриването му. През октомври 1972 г. в Западната промишлена зона на Варна при прокопаването на траншея за полагането на електрически кабел багерист забелязва, че в изкопаната пръст има метални изделия и кремъчни сечива.

Оказва се, че той е попаднал на некропол от късната каменномедна  епоха (4600 – 4350 г. пр. Хр.). Разкопките му се провеждат до 1991 г. Проучена е площ от 6 500 кв.м. Открити са 308 гроба, 12 колективни находки  и 110 единични предмета. Над половината от гробовете са унищожени в древността.

От разнообразните и многобройни гробни дарове във Варненския некропол най-интригуващи за учените са златните предмети. Те са над 3000 на брой и тежат общо над шест килограма. Намерени са само в 62 гроба. Досега за V хил. пр. Хр. другаде не е известна подобна концентрация на изделия от злато.

Дори и днес, пет десетилетия след откриването му, Варненският некропол ярко изпъква с  разнообразието на погребалните практики и богатството си сред всички останали синхронни обекти от Европа и Мала Азия. Неговите особености продължават да занимават учените в търсенето на обяснението на „феномена Варна”.

Според тях, появата на нови аспекти в социално-икономическото развитие – рударството, металургията и свързания с тях търговски обмен, създават предпоставки за промяната на обществените структури и концентрирането на властта в ръцете  на неголяма група хора – тези, които са погребани с многоброен и разнообразен инвентар.

Варненският некропол илюстрира този най-ранен етап от зараждането на йерархии на територията на Североизточните Балкани, предхождащ с хилядолетие цивилизациите от Месопотамия и Египет.

За съжаление, настъпилите в края на V хил. пр. Хр. климатични промени, спират разцвета на тази забележителна общност и попречват на окончателния преход към ранна държавна структура. Кризата разрушава изгражданата със столетия система от надрегионални връзки за разпределяне и обмяна на суровини и ценности и довежда до разпада на първата европейска протоцивилизация.

Половин век след находката на багериста край Варненското езеро, след тридесетгодишно прекъсване, през 2021 г., Регионален исторически музей – Варна подновява проучването на Варненския некропол. Учените се надяват с помощта на новите интердисциплинарни методи да успеят да разкрият повече подробности за изчезналата общност и детайли за социалната структура и взаимоотношения.

Достиженията в областите на генетиката, палеодиетологията и други съвременни дисциплини се използват в помощ на археологията, за да помогнат учените да разберат по-добре нашите предшественици, оставили като наследство най-ранните златни и медни изделия в света.

Това може да помогне за осъзнаването на мястото ни в историята и отговорността ни пред бъдните поколения, за които трябва да се опитаме да създадем един по-добър свят. С такава цел е организирана и настоящата пътуваща изложба.


В категории: Добри Вести , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки