От началото на ловния сезон досега са извършени 55 700 проверки по Закона за лова и опазване на дивеча


От началото на ловния сезон досега са извършени 55 700 проверки по Закона за лова и опазване на дивеча
Снимката е илюстративна
09 Февруари 2024, Петък


Вижте кои са най-честите нарушения на ловното законодателство

Автор: Десант

От 12 август 2023 г., когато с лова на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас, обикновена бекасина и друг пернат и дребен дивеч се откри Ловен сезон 2023-2024 г., са извършени 55 700 проверки по Закона за лова и опазване на дивеча. Освен от служители на Изпълнителна агенция по горите и регионалните дирекции по горите, голяма част от тях са направени съвместно с органите на МВР, служители от държавните предприятия и техните поделения, с представители на ловните сдружения, съобщават от ИАГ.

Проверени са ловни дружини, превозни средства, ловци и физически лица.

Констатираните нарушения на ловното законодателство са предимно за: ловуване без или с нередовни документи, ловуване в забранено място, използване на сачми над 6 мм, отстрелян неразрешен за лов дивеч, участие в лова с облекло без сигнален цвят.

Задържани са 8 законни оръжия, 15 звуковъзпроизвеждащи устройства, 31 боеприпаса, 26 кг дивечово месо, 95 нерегистрирани ловни трофея от сърна, дива свиня, елен лопатар и благороден елен.

През ловния сезон 2023-2024 г. са извършвани засилени проверки от страна на отговорните институции за спазването на  правилата за безопасност по време на лов, мерките за биосигурност, противопожарните правила за опазване и защита на горските територии.

За да бъде успешен ловният излет, най-важни са дисциплината и отговорността на всеки участник. За съжаление през този сезон възникнаха два инцидента, като единият с фатален край. Ловец от Ловна дружина „Изгрев“ е починал, след като се самопрострелва по невнимание, припомнят ог горското ведомство.

Към настоящия момент е разрешен индивидуалният лов на дива свиня, груповият лов в ловни дворове към бази за интензивно стопанисване на дивеча на мъжки и приплоди, индивидуалният лов на хищници и до 29 февруари - груповият лов на чакал извън горския фонд. До края на месеца се ловува и на фермерно произведени фазани и токачки, ондатра, нутрия и язовец, горски бекас и обикновена бекасина, мъжки, трофейно зрели муфлони, мъжки тибетски як, дива пуйка. 

Проверките продължават, като служители от Изпълнителна агенция по горите проверяват и изпълнението на ловностопанските мероприятия в ловностопанските райони в страната.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки