Любопитно: Защо боровинките са сини, без да имат син пигмент


Любопитно: Защо боровинките са сини, без да имат син пигмент
Снимката е илюстративна
09 Февруари 2024, Петък


Вижте каква е причината


‌Британски физици са намерили отговор на въпроса защо боровинките са сини, без да съдържат син пигмент в състава си. Причината за този цвят са восъчните наноструктури върху кожицата им, които разсейват както светлината във видимия за нас спектър, така и ултравиолетовите лъчи, съобщава Interesting Ingeneering.

Изследователи от Увиверситета в Бристол успели да отделят восъка от поръхността на плодовете, а след това повторно го кристализирали и получили нов вид оцветител. Той се оказал не така ярък, но все пак изглеждал син и отразявал ултравиолетовата светлина. 

Експертите анализирали повърхностната структура на хвойновите плодове, които също не съдържат син пигмент и се изяснило, че те придобиват син оттенък по същия начин — благодарение на разсейването на светлината от восъчния налеп върху тях. 

Както посочва изданието, това откритие да пореден път демонстрира безграничните „творчески инструменти“ на природата. То може да помогне за производството на ядливи оцветители от тъмносини плодове, полезни за здравето.


В категории: Новини , Парадокси

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки