Община Казанлък още 10 години ще стопанисва три гробници


Община Казанлък още 10 години ще стопанисва три гробници
Снимка: namrb.org
08 Февруари 2024, Четвъртък


Това са „Шушманец“, „Грифоните“ и „Хелвеция“

Автор: Десант

Министерският съвет прие решение за безвъзмездно предоставяне за управление на община Казанлък за срок от 10 години имот край град Шипка с площ 46 641 кв. м.

В него се намират тракийските гробници ,,Шишманец“, ,,Хелвеция“ и „Грифоните“, които са със статут на недвижими културни ценности, както и построената сграда с площ 100 кв. м.

И трите гробници – „Шушманец“, „Грифоните“ и „Хелвеция“, са част от Казанлъшката долина, съхраняваща артефакти от тракийската цивилизация, наречена от археолога Георги Китов „Долината на тракийските царе“.

„През изминалия десетгодишен период на безвъзмездно управление Община Казанлък е демонстрирала и доказала експертизата си при ефективния маркетинг на културно-историческите обекти и особено внимателно отношение с цел тяхното опазване и съхраняване“, пише в мотивите на Община Казанлък в искането до Министерския съвет за удължаването на срока за управление на тракийските гробници.

Дейностите, свързани с опазване на културните ценности и осъществяването на други научни, културни, образователни и туристически дейности ще се извършват в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство от Историческия музей - Казанлък.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки