Учени: Ураганите ще стават все по-силни


Учени: Ураганите ще стават все по-силни
Снимката е илюстративна
08 Февруари 2024, Четвъртък


Специалистите предлагат тяхната класификация да бъде разширена до шеста категория

Автор: Десант

Публикация в PNAS алармира: ураганите по цял свят стават толкова силни, че тяхната класификация следва да бъде разширена до шеста категория. В момента тяхната сила се измерва по скала от 1 до 5.

В статията се отбелязва, че през последното десетилетие вече пет са ураганите, които могат да влязат в категория 6, която би включвала в себе си циклони със скорост на вятъра, надхвърляща 85 м/c, което е съпоставимо със скоростта на най-бързия състезателен автомобил. 

Скалата на ураганите Сафир-Симпсън, която сега се използва за степенуването на тези природни стихии, е разработена в началото на 70-те години на ХХ век. В нея скоростта на максимално устойчивия вятър в ураган от най-високата пета категория надвишава 70 м/c, но учените са на мнение, че за някои опасни бури такава характеристика не е достатъчна. 

Като пример те дават тайфуна Хайян, отнел през 2013 г. живота на над 6 хиляди души във Филипините, а също и урагана Патриция през 2015 г., при който максималната скорост, която достигнаха ветровете, бе 96 м/c.

Изследователите са единодушни, че на фона на климатичните промени, силата на ураганите ще продължи да се усилва в глобален мащаб. 


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки