Ще затварят Шенгенското пространство при пандемия


Ще затварят Шенгенското пространство при пандемия
Снимката е илюстративна
08 Февруари 2024, Четвъртък


Новодоговорени правила ще позволят на Европейската комисия да предписва на държавите от ЕС какви мерки да вземат по границите си при здравна криза, подобна на пандемията от COVID-19

Автор: Десант

Европейските институции се договориха да променят правилата за управление на външните и вътрешните граници в Шенгенското пространство, отваряйки пътя за приемане на новите процедури преди европейските избори.

Европейският парламент и белгийското председателство на Съвета на ЕС съобщиха късно във вторник, че са постигнали предварителна договореност по окончателните промени в регламента за Кодекса на шенгенските граници, както във външните държави, като България, така и във вътрешността.

Промените обхващат основно три въпроса - инструментализирането на миграцията от трети страни за оказване на натиск върху ЕС, граничните проверки по вътрешните граници в Шенген и процедурите при здравна криза, каквато беше пандемията от COVID-19.

Външните граници

В шенгенския кодекс се вкарва понятието инструментализация на миграционните потоци, под което се разбира ситуация, когато трета държава или друг участник насърчава или улеснява идването на мигранти на външните граници на ЕС, за да дестабилизира съюза или отделен негов член.

ЕС вече се сблъска с подобни ситуации в Полша, когато Беларус докарваше със свои самолети мигранти от Близкия Изток и ги отвеждаше до границата й, за да влязат в Съюза през 2020 г., както и напоследък, когато Финландия беше принудена да затвори границата си с Русия, след като установи, че тя организира мигранти от същия регион да влизат в Европа.

При такива ситуации държавите по външните граници на Шенген, каквато е и България, ще могат да ограничават броя на гранично-пропускателните си пунктове или да намаляват работното им време, за да контролират потока на прииждащите мигранти.

Контрол по вътрешните граници

Граничните проверки по вътрешните граници между Шенгенските държави ще могат значително да се удължат при договорения в сряда регламент.

Предвижда се създаването на два режима - въвеждане на гранични проверки без предварително уведомяване на шенгенските държави и с предупреждаване.

В първия случай държавата, която иска да върне граничния контрол заради извънредни обстоятелства, свързани с нейната сигурност и обществен ред, може да го направи незабавно, ако заплахата е непредвидима. Европейската комисия, другите държави и Европейският парламент бъдат уведомени едновременно със започването на проверките.

Такива проверки са ограничени за период до един месец и могат да бъдат удължени само за максимален срок от три месеца.

При предвидими заплахи и предварително уведомяване проверките могат да останат шест месеца, като могат да се удължават до две години.

При извънредно големи заплахи проверките могат да продължат и до седем години.

В момента 15 шенгенски държави проверяват паспорти и пътници по границите си, като в някои от тях като Франция, контролът с прекъсвания продължава от атентатите в Париж през 2015 г. насам.

Връщането на мигранти - директно

Държавите, които са заловили незаконни мигранти на своя територия, ще могат да ги връщат на държавата, от която са влезли - директно, се казва в договорените промени. Те ще могат да им отказват влизане или оставане на своя територия и да им връчат документ за връщането. Мигрантът може да обжалва решението, но това не го спира.

Установяването на държавата, в която мигрантите подлежат на връщане, може да стане и по касови бележки и фактури, намерени у мигранта, които да показват, че той е пътувал скоро в съответната държава.

Държавата членка, от която директно идва лицето е задължена да приеме заловените граждани на трети страни, се казва в ремонтирания шенгенски кодекс.

Граници при здравна криза

Новодоговорените правила ще позволят на Европейската комисия да предписва на държавите от ЕС какви мерки да вземат по границите си при здравна криза, подобна на пандемията от COVID-19.

Това ще може да става при решение, взето от Съвета на ЕС. Така страните членки ще могат да искат от шенгенските държави да въвеждат временни ограничения за пътуване, както и задължително, тестване, карантина и самоизолация на пътуващите.

По време на пандемията от COVID-19 Комисията само даваше препоръки, а всяко правителство само решаваше как да ги прилага.

Източник: Дневник


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки