Предприемат спешни аварийни ремонти на Княжеския дворец


Предприемат спешни аварийни ремонти на Княжеския дворец
Снимки: Уикипедия
07 Февруари 2024, Сряда


В интериора на сградата е използвана богата гипсова украса в стил „рококо“, изработена от виенския майстор Грайс по образци на двореца Версай

Автор: Дина Харизанова

Спешни аварийни ремонтни дейности ще бъдат извършени по сградата на Националния етнографски музей – БАН (източно крило на Княжевския дворец) в столицата. Те целят да гарантират опазването на недвижимата културна ценност, движимите културни ценности, съхраняване и представени в нея, както и да се осигури комфортна среда за посещение на музея.

За изработването на инвестиционен проект за аварийни ремонти на покрив на част от Княжеския дворец и подмяна на системата за отопление и нова климатизация в източното му крило е обявена обществена поръчка на стойност 148 700 лв. без ДДС, като крайният срок за подаване на заявления за участие в публичното състезание е до 5 март тази година.

Ремонтът на покрив на част от Княжевския дворец, включително оберлихтите и цирлихтите, се налага поради констатирани сериозни течове в експозиционните зали, а подмяната на системата за отопление и нова климатизация са нужни заради липсата на работеща отоплителна система и на каквато и да е климатизация.

Проектът, който ще се изготви за целта, ще бъде придружен и с проект за консервация и реставрация на художествените ценности в интериора, заради предвидените намеси в инсталациите.

Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей е държавна културна институция към Българската академия на науките в София. Той се намира в източното крило на сградата на бившия Царски дворец, като в западното крило се помещава Националната художествена галерия.

Самият дворец е построен през 1879 г. по проект на виенския архитект Румпелмайер. Така, към западната страна на дотогавашния турски конак е издигната нова представителна част. През 1887 г. е изградена от към североизток нова постройка за жилище на княжеското семейство по проект на известния архитект Грюнангер. С това сградата добива днешния си вид.


Челеби джамия и конакът, върху чиито основи е изграден дворецът, през 1879 

Архитектурата, особено интериорът й, са решени под влияние на виенския барок и френските дворци от XVIII век. Използвана е богата гипсова украса в стил „рококо“, изработена от виенския майстор Грайс по образци на двореца Версай.


Княжеският дворец преди 1888 г. 

Княжевският дворец е обявена за паметник на културата през 1978 г. и притежава статут на историческа, строително архитектурна и художествена единична недвижима културна ценност с категория „национално значение“.

През изминалите години са правени частични ремонти и преустройства, но цялостен ремонт не е извършван от настаняването на Националния етнографски музей в сградата с Решение на МС от 1953 г. Голяма част от тях са поемани от бюджета на БАН и ИЕФЕМ.

Целта сега е чрез финансовата подкрепа на Министерството на културата в областта на консервацията и реставрацията на недвижими културни ценности да се предприемат действия по опазването на изключително ценната сграда на Княжевския дворец, както и движимите културни ценности, съхранявани и представени в експозиционните зали на Националния етнографски музей на БАН.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки