Най-много в Европа за лечение доплащат българите


Най-много в Европа за лечение доплащат българите
Снимка: Десант
07 Февруари 2024, Сряда


Вижте каква е равносметката за здравеопазването в България, очертана в най-новия Годишен доклад на Министерството на здравеопазването

Автор: Десант

Българите доплащат най-много в Европа за лечение, а в същото време някои медицински услуги изостават значително от това, което получават пациентите в други страни от евросъюза. Подготвени лекари и медицински специалисти на много места в страната липсват, достъпът до болнично лечение варира драстично в различните области. Опасенията от тези трудности обаче не намаляват консумацията на цигари и алкохол, сочени от специалистите като високи рискови фактори за тежки болести.

Това е равносметката за здравеопазването в България, очертана в най-новия Годишен доклад за състоянието на гражданите на Министерството на здравеопазването. Данните са към 2022 г. - последната с извънредна епидемична обстановка заради разпространението на COVID-19. 

В над 300 страници документът представя обща картина на здравеопазването: от демографията, през статистика за лечебните заведения, медици и медицински персонал до информация за потреблението и навиците на българите.

Както наши, така и други доклади от 2022 г. нареждат страната ни на челно място по завишение на средния брой починали заради COVID-19. Икономисти пък сравняват нивото на смъртност през 2021 г. с рекордите от 1918 г., последната от Първата световна война и времето на испанския грип в Европа.

Детската смъртност също е по-висока, отколкото е средната в Европейския съюз, макар да е със спадаща тенденция: 274 починали деца на възраст до 1 г. през 2022 г. срещу 326 през 2021 г. „Този показател е индикатор за качеството на медицинската помощ, но върху него влияят и жизненият стандарт, и здравната култура на населението“, се посочва в доклада.

Данните в него сочат големи разлики в осигуреността на населението с лекари - разликите в страната варират от 26 до 72 медици, обгрижващи 10 хиляди души. Регионите с най-добро покритие на медици са и тези, в които има медицински университети и болници: Плевен (72.4 на 10 хил. души), София (55.9), Пловдив (55.3) и Варна (54.6), а на обратната страна на скалата са областите Кърджали (26.2 на 10 хил. души), Ямбол (29.6), Сливен (29.7) и Разград (29.9).

Според доклада кадровото обезпечаване на здравеопазването в страната е в тежко състояние. Констатацията вани не само за лекарите и за медицинските специалисти, но и за персонала в контролиращите системата регионални здравни инспекции.


В категории: Новини , Анализи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки