Пазарът на етерични масла в България запазва низходящата си тенденция, търсенето и износът намаляват


Пазарът на етерични масла в България запазва низходящата си тенденция, търсенето и износът намаляват
Снимката е илюстративна
07 Февруари 2024, Сряда


От бранша продължават да настояват за промени в Закона за розата и алармират, че контролът остава занижен

Автор: Десант

Износът на етерични масла от България се забавя значително през първата половина на 2023 г. Пазарът на масла, различни от цитрусовите и ментовите, очаквано се сви през 2022 г. и продължава низходящата си тенденция и през 2023 г. Това сочат данни от последното изследване на „ИнтелиАгро“, относно производството на етерично маслени култури и масла през миналата година.

Причините са както свръхпроизводство и презапасяване, така и високата потребителска инфлация в Европа и САЩ.

Секторът отчита като заплаха и предстоящите промени в европейската регулаторна рамка (CLP, REACH). Благодарение на усилията, които България положи в Брюксел, заплахата засега е избегната, но възможността за негативен развой остава и се отлага във времето.

Секторът на розовото масло подобрява значително финансовата си позиция. По-високите цени на международния пазар спрямо периода 2018-2021 г. дават възможност за повишаване на изкупните цени на розовия цвят в страната и мотивират стопаните да подобрят грижите за насажденията. Тези признаци дават основание за известно стабилизиране и подобрение в бранша.

Причина може да се търси и в относително по-слабото производство в България, както и в проблемите, които срещат производителите в Турция.

Остава обаче проблемът с работната ръка и конкуренцията за нея, което се явява основен лимитиращ фактор за производството на цвят за в бъдеще.

От бранша продължават да настояват за промени в Закона за розата и алармират, че контролът остава занижен. Наблюдава се сериозно разминаване в данните на Министерство на земеделието и храните, което говори за сериозни пропуски в така действащия Закон за розата.

Секторът на лавандуловото масло обаче се сблъсква със сериозни предизвикателства като намалено търсене и низходящи тенденции в износа. За първото полугодие на 2023 г. износът е с 40% надолу в обем при по-ниски цени спрямо 2022 г. Площите намаляват с 45 хил. дка за година. Очакванията са тази тенденция да се задържи и през 2024 г.

Търсенето на вътрешния пазар намалява драстично и много от традиционните изкупвачи са свили в пъти преработените обеми лавандулов цвят. Там, където сделки все пак са сключени, изкупната цена на продукцията от това етерично-маслено растение не покрива разходите на земеделските производители и отливът от сектора се очаква да продължи.

Високите запаси от нереализирана продукция оказват негативно влияние и върху пазара на нишови масла. Големия бум от периода 2016-2019 г. (2-5 пъти над обичайните площи) е последван от срив в производството при повечето нишови медицински и ароматни култури като лайка, маточина, хизоп и др. и този срив продължава да се наблюдава и през 2023 г. 

Очакванията са процесът на излизане на производители от сектора на етерично-маслените култури да продължи и през 2024 г., докато площите се стабилизират на здравословни нива. Подобни процеси ще се наблюдават и при преработвателните мощности, които са твърде много при настоящите пазарни реалности.


В категории: Новини , Анализи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки