Подготвят документите университета в Тараклия да стане филиал на Русенския университет „Ангел Кънчев“


Подготвят документите университета в Тараклия да стане филиал на Русенския университет „Ангел Кънчев“
18 Януари 2024, Четвъртък


Молдовският държавен вуз е основан преди 20 години чрез реорганизация на Тараклийския педагогически колеж „Св. св. Кирил и Методий“

Автор: Десант

Молдова и България подготвят документите, които ще направят възможно Тараклийският държавен университет „Григорий Цамблак“ да бъде преобразуван във филиал на Русенския университет „Ангел Кънчев“. Целта е вузът в Тараклия да започне да приема студенти още от следващата академична година.

Новината дойде на срещата в Давос между премиерите на България и Молдова акад. Николай Денков и Дорин Речан.

„Това е не само голяма крачка за образованието в региона, но и послание за това какво е Европа - възможности, свързаност и надграждане във всяка сфера на обществения живот“, посочи акад. Денков

Дорин Речан благодари лично на българския си колега за проекта за университета в Тараклия, като изтъкна, че идеята на акад. Денков ще помогне на Молдова и в противодействието на външни влияния в този район на страната.

Развитието на университета е от ключово значение за Тараклийския регион, където има голяма българска диаспора. Висшето училище е важно за подготовката на висококвалифицирани местни специалисти, за създаването на мост към българските образователни институции, усилва и връзката на българската общност в региона с нашата държава.

Тараклийският държавен университет е създаден с Указ на президента на Молдова от 31 март 2004 г. чрез реорганизация на Тараклийския педагогически колеж „Св. св. Кирил и Методий“.

Вузът се явява център на българистиката на молдовска територия с изследването на историята, културата, фолклора, литературата, езика, а също и историческите връзки между народите на България и Молдова.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки