Паметта на св. Патриарх Евтимий ще бъде почетена с водосвет в новостроящия се храм в София, носещ името му


Паметта на св. Патриарх Евтимий ще бъде почетена с водосвет в новостроящия се храм в София, носещ името му
18 Януари 2024, Четвъртък


Това засега е единствената църква в България, кръстена на видния наш средновековен духовник и  книжовник

Автор: Иван Димитров

На 20 януари ще честваме паметта на един от най-големите закрилници на българския народ и бележит книжовник - св. Патриарх Евтимий Търновски. По този повод в новостроящия се храм, именуван на светеца, намиращ се в София, квартал Люлин, ул. Димитър Талев (до 40 СУ), ще бъде отслужен тържествен водосвет.

В България няма друг храм, кръстен на св. Патриарх Евтимий. Проектът е с разгърната площ от 1837 кв.м, което го прави най-мащабния такъв стартиран праз последните 35 години. Основният камък за градежа му е тържествено положен на 20 януари 2022 г. от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп.

До момента в храма са излети са основите, изграден е подземният етаж, първата плоча, като продължава работата на кота 4,50 до 7,80. Купени са и десет камбани.

Инициативата е подкрепена от Българската православна църква, от Столичната община и от район „Люлин“.

От сдружението „За национален и духовен възход - Св. Патриарх Евтимий Търновски“ и членовете на църковното настоятелство на новостроящия се храм канят всички миряни да почетат видния български средновековен духовник, книжовник, патриарх на България, последен предстоятел на църквата на Второто българско царство.

Благотворителната кампания продължава и в момента. Всички могат да станат съпричастни към проекта, чрез банков превод на:

IBAN BG34STSA93000029634724

Титуляр: Църква Св. Патриарх Евтимий Търновски.


В категории: Добри Вести , Църкви и манастири

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
ot Tutrakan do Vranya
20.01.2024 19:04:33
0
0
Да не забравяме че Румъния от няколко десетилетия признава съществуването на македонското й малцинство, отделно от по-старо признатото бг,

също и русинското, отделно от по-старо признатото украинско.

Интересно е че Румъния е признала така "македонското" й национално малцинство, както и русинското през една и същата 2000 г.!

Напоследък Румъния е "убедила" Украйна (чрез изнудване с правото й на вето срещу украин. членство в ЕС и с прекратяве на помощ дадена срещу Русия) повече да не признае, тоест: да раз-признае молдовското й малцинство, въпреки че това е нарушение на човешки права и международно право като в Укр. има хора с молд. етническо самосъзнание.
Тоест, Румъния продължава да признае русинското й малцинство като различно от украинското, обаче на Укр. не й беше разрешено да продължи да признае молд. Й малцинство като отделно от румънското.
Тоест, Украйна сама си създава проблеми, като от сам нататък румънското й национално малцинство е по-многобройно (чрез сливане на етническите молдовци в етническите румънци), значи, и по-безобразно в исканията му насочени към Украйна.
Теоретично, проблеми ще има Украйна и с Молдова, поради раз-признаването на молдовското й малцинство, обаче мд. власти изглежда да са румънизирани, така че те няма да дадат Украйна под съд в международните съдилища.
Това че Тараклийският университет е станал клон на български университет, ако не сгреша, е резултат на липса на воля от страна на про-румънските молдовски власти повече да го финанцират!
Въпреки че тараклийските българи си плащат данъците в Молодва!
Защо тараклийските българи нямат етническо-териториална автономия в Молдова, за разлика от гагаузите? Защо тази дискриминация?
И всичко това се случва при положение че Бг. има право на вето относно членството на Молдова в ЕС!!!
Относно румънските учебници по "история", там пише че Бг. и Украйна "са" крадци на рум. изконни земи.

Русини у Румунији

https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B8_%D1%83_%D0%A0%D1%83%D0%BC%D1%83%D0%BD%D0%B8%D1%98%D0%B8

Русини су успели да се изборе за признање мањинског статуса (2000), што је изазвало реакцију украјинских чинилаца, који су 2003. године затражили од румунских државних власти да се одлука о признању русинске мањине повуче, те да се Русини поново подведу под Украјинце. Румунске државне власти нису усвојиле тај захтев.[4][5][6]

https://rutenii.ro/

Друштвото на Македонците од Романија

https://asociatia-macedonenilor.ro/index.php/desprenoi/

Asociaţia Macedonenilor din România – A.M.R., a fost înfiinţată în anul 2000 ca urmare a iniţiativei unui grup de macedoneni inimoşi.
Macedonenii sunt recunoscuţi ca minoritate naţională în România din anul 2000 [...]

Google Translate:

The Association of Macedonians from Romania - A.M.R., was founded in 2000 as a result of the initiative of a group of passionate Macedonians.
Macedonians are recognized as a national minority in Romania since 2000 [...]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки