Силно земетресение почти разрушава преди 120 години Рилския манастир


Силно земетресение почти разрушава преди 120 години Рилския манастир
Рилският манастир след земетресението. Около 1927 г.
16 Януари 2024, Вторник


Щетите по светата обител са за близо милион днешни пари

Автор: Диана Славчева

Няколко са опустошителните земетресения в новата история на България, като първото от тях става на 4 април 1904 г. в долината на Струма. Тогава, за първи път от 150 години, тази част на Стария континент се разтърсва през интервал от 20 минути от два силни последователни труса със сила 7,8 и 7,2 по Рихтер. 


Снимка: Интернет/Изгубената България

Земетресението се знае като Крупнишко, но официално е известно като Кресненско. Жертвите наброяват над 200 души. Огромни са и нанесените щети, като до основи са сринати селата Крупник и Симитли. Големи разрушения има в градовете Джумая (дн. Благоеврад), Банско и Разлог.

Земетръсът засяга тежко и Рилският манастир.

От книгата на основоположника на метеорологията и сеизмологията у нас Спас Вацов –  „Земетресенията в България през 1904.“ (стр. 283), разбираме че първият трус в светата обител „предизвиква страшна паника в манастирските жители; всички с ясно изобразен ужас на лицето бягаха и незнаеха къде да се скрият“. Второто събитие „...много по-страшно от първото в 1203“ е придружено …… от зловещото подземно бучене.“„Черквата, която се намира в средата на манастирския двор , е здраво и солидно здание, цялото е направено с дялани камъни. От земетресенията през предходните години, тя не е имала никакви повреди, но от днешното тя силно се е напукала на много места.“

„Въ време на силните трусове всички чешми вътре и вън от манастира спряха; след малко протекоха, но с мътна и кална вода……Въ същото време всред всеобщата паника, се чуваше ехот и бумтене на север и на юг от манастира, от падането на скали, отронени от високите и стръмни върхове.“ 

За щетите в Рилския манастир следствие на тези земетресения сведения намираме и в дописка във в. Свободно слово“ от 2 юни 1904 г.От нея става ясно, че „според изчисленията на специално изпратения инспектор“ повредите по манастира възлизат на около 50 хиляди тогавашни лева. И ако това ви изглежда малко, нека да видим колко възлиза в днешни пари. 

Грубо пресметнато, това прави около 720 000 днешни български лева! 


В категории: Новини , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки