Даскали коледари гостуваха в „Кьорпеева къща“ в Котел


Даскали коледари гостуваха в „Кьорпеева къща“ в Котел
Снимки: kotelnews.com
18 Декември 2023, Понеделник


Групата е сформирана от настоящи и бивши учители на музикалното училище във възрожденския град

Автор: Десант

Даскалската Коледарска група, сформирана от настоящи и бивши учители от Средно училище „Георги Ст. Раковски“ в Котел, гостува в „Кьорпеева къща“ по покана на уредника на етнографската експозиция Стефан Иванов. 

Пресъздаването на обичаите, отразяващи котленския бит и християнска душевност, свързани с посрещането на Коледа, беше представено заедно с изложба от обредни хлябове, приготвени в сливенска пекарна, към които бяха изложени и местни коледарски гевречета, приготвени и предоставени от Сашка Ченкова, котленска баница със сирене и гевреци, предоставени от фирма „Барут“-Котел, както и традиционните къдряви тиганици, приготвени от Величка Съботинова.



Тамадата на групата е нейният идеолог и основател Георги Пенев, бивш директор на Котленското музикално училище. Той води коледарите. След него се нареждат кавалджията Николай Генов, бивш директор на Котленската гимназия „Димо Христев” и сегашният директор Стефан Дондев, учителят по български език и литература Деян Иванов и други достойни мъже – всичките учители от котленското средно училище „Георги Раковски“, все уважавани хора.

Възрожденският град се радва на своите даскали коледари от пет-шест години насам. Техният коледарски поход в навечерието на Коледа винаги тръгва от най-стария музей в Котел – Кьорпеевата къща, за да се впише по най-достоен начин в панорамата на котленските традиции.

Кьорпеевата къща, строена от тетевенски майстори, чийто първи стопанин Радил Кьорпею  бил търговец на котленски аби и шаяци, е образец на късната възрожденска архитектура. Експозицията  на котленския възрожденски бит в нея е прекрасен интериор за автентични възстановки на обичаи, пояснява уредникът Стефан Иванов, който винаги посреща даскалите коледари с дарове, както подобава.

Даскалите коледари съхраняват автентични обичаи. Те почукват с дрянови криваци със зелена китка на върха по калдаръмените улици, наметнати с тежки ямурлуци. 

„Стани нине, господине, тебе поем, домакине, че ти идем добри гости, добри гости коледари!“ – с тази песен влизат в котленския дом даскалите коледари, накривили рунтави калпаци с гирлянди от пуканки по тях. Стопаните им отворят „чимширени порти“, въвеждат ги „в равни дворове с високи къщи“, гощават ги с коледна пита със златна пара, сушени плодове и орехи, подават им бакърче с червено вино.

Източник: kotelnews.com


В категории: Новини , Традиции

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки